22:15 / 21.03.2021.

Autor: Miljenko Karačić/T.V./Dnevnik/HRT

Razgovori o budućem uređenju BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Bakir Izetbegović izjavio je danas kako je unitarni i građanski model jedini na kojemu se Bosna i Hercegovina može temeljiti kao država. Odbacio je zahtjeve HDZ-a BiH da se država definira kao zajednica triju konstitutivnih naroda. Razgovore o budućem uređenju zemlje potaknula je međunarodna zajednica, ponajprije Europska unija - kako bi BiH dobila status kandidatkinje za članstvo. No i ova izjava pokazuje da je do dogovora - još dug put.


Promjena izbornog zakona jedan je od prioriteta o kojemu za sada razgovaraju SDA i HDZ BiH. O ostalim uvjetima razgovara i SNSD Milorada Dodika.

- Konstatirali smo od 14 prioriteta da je 6 završeno. Mi smo ovdje bili fokusirani na tri zakona, rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar financija i dopredsjednik Ministarskog vijeća BiH (HDZ BiH).

A to su reforma javnih nabava, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, te Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

- Očekujemo da u najbržem vremenu donesemo u parlamentu usvajanje tih zakona i da se institucijama Europske unije već polovinom ove godine pojavimo s kredibilnim zahtjevom da BiH dobije kandidatski status, kaže Denis Zvizdić, predsjedatelj Zastupničkog doma Skupštine BiH (SDA).

Iz Republike Srpske traže zadržavanje svega što su stekli Dejtonskim sporazumom.

- Za nas je jako bitno i presudno da sve ono u čemu sudjelujemo bude funkcionalno i provedivo i usklađeno s ustavnom strukturom, poručila je Snježana Novaković Bursać, zastupnica u Zastupničkom domu Skupštine BiH (SNSD).

U BiH se slažu da europski put nema alternative.

- Imamo prijatelje, do nas je da uz dobru volju ispunimo ono što jest strateški cilj BiH, a to je punopravno članstvo u EU i što bliža suradnja sa Sjevernoatlantskim savezom, kaže Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

- Ono što je hrvatski vanjskopolitički interes je iskreno zagovaranje što skorijeg dobivanja kandidatskog statusa BiH u Europskoj uniji, ističe Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH.

No, sve ide sporo, kardinal Vinko Puljić proziva političare.

- Imamo državu, a ne znamo je napraviti. Stalno vičemo na sva usta volimo tu državu, a ništa ne činimo da ona normalno funkcionira, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

I dalje nema odgovora kako na tom putu pomiriti dva entiteta, tri naroda i osigurati jednaka prava svima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!