12:11 / 21.07.2020.

Autor: M.Š./Hina

"Razmjena vatre" između Kine i Velike Britanije zbog Hong Konga

Foto: REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Foto: REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Foto: - / REUTERS

Kina je u utorak priopćila da će snažno odgovoriti na britansku suspenziju sporazuma o izručenju s Hong Kongom.
Kina je u utorak priopćila da će snažno odgovoriti na britansku suspenziju sporazuma o izručenju s Hong Kongom te pozvala vladu u Londonu da smjesta ispravi svoje pogreške. 

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab u ponedjeljak je u parlamentu kazao da će sporazum biti suspendiran odmah te da će se na Hong Kong također proširiti i embargo na naoružanje, a radi se o eskalaciji spora s Kinom zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking uveo u toj bivšoj britanskoj koloniji.

- Nećemo razmotriti reaktiviranje tih aranžmana dok ne budu na snazi jasne i robusne smjernice koje će biti u stanju spriječiti da se Britanija zloupotrijebi u okviru novog zakonodavstva na polju nacionalne sigurnost, izjavio je Raab.

Kina je pak danas najavila snažan protunapad na pogrešne britanske poteze.

- Kina poziva Ujedinjenu Kraljevinu da se odrekne svojih fantazija o nastavku kolonijalnog utjecaja na Hong Kong i smjesta ispravi svoje pogreške, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Prema njegovim riječima, London krši međunarodno pravo i standarde.

London je zabrinut zbog nemira u Hong Kongu, koji je vraćen Kini 1997., i također smatra da Kina nije bila posve iskrena u vezi s izbijanjem pandemije koronavirusa.

Britanski premijer Boris Johnson naredio je prošli tjedan da se oprema Huaweija izbaci iz britanske 5G mreže do kraja 2027.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!