09:22 / 04.05.2021.

Autor: HRT

Razvode se Bill i Melinda Gates

Bill i Melinda Gates, arhivska fotografija

Bill i Melinda Gates, arhivska fotografija

Foto: Francois Lenoir / Reuters

Milijarderi Bill i Melinda Gates najavili su razvod nakon 27 godina braka. "Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo svoj brak", objavio je par na Twitteru.

Prvi put su se upoznali 1980-ih kada se Melinda pridružila Billovoj tvrtki Microsoft. Par ima troje djece i zajednički vode zakladu Bill & Melinda Gates. Organizacija je potrošila milijarde u borbi protiv zaraznih bolesti, kao i na poticanje cijepljenja djece.

Naravno, u medijima se odmah potegnulo pitanje raspodjele imovine. Gatesovi, zajedno s investitorom Warrenom Buffettom, stoje iza inicijative Giving Pledge, koji poziva milijardere da veći dio svojeg bogatstva daju za filantropske svrhe. 

Bill Gates četvrta je najbogatija osoba na svijetu prema Forbesu, procjenjuje se da je "težak" 124 milijarde dolara. Bogatstvo je počeo gomilati 1970-tih, kao jedan od suosnivača Microsofta, najveće svjetske softverske tvrtke.

Objašnjavajući razloge razvoda, Bill i Melinda Gates na Twitteru su objavili kako će zakladu koju zajedno vode i dalje to nastaviti činiti, ali da kao par zajedno više ne mogu rasti. Apelirali su i na to da se poštuje njihova privatnost dok prolaze kroz ovo novo poglavlje života. 

Melinda Gates (56) pridružila se Microsoftu kao menadžerica proizvoda 1987. godine. Vjenčali su se 1994. na havajskom otoku Lanai, navodno unajmivši sve lokalne helikoptere kako bi spriječili prelet neželjenih gostiju. Bill (65) se prošle godine umirovio iz Microsoftove uprave kako bi se usredotočio na svoje filantropske aktivnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!