15:45 / 11.04.2018.

Autor: M.M./D.P./Hina

Reakcije na presudu vođi srpskih radikala Šešelju

-

-

Foto: - / -

Presuda Vojislavu Šešelju u BiH dočekana je kao zakašnjela, ali ipak važna satisfakcija žrtvama njegovog djelovanja koje je uključivalo poticanje na nacionalnu mržnju i progone nesrpskog stanovništva u toj zemlji.
Presuda kojom je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) Vojislava Šešelja proglasio krivim za ratne zločine i pravomoćno ga osudio na deset godina zatvora, u Bosni i Hercegovini dočekana je kao zakašnjela, ali ipak važna satisfakcija žrtvama njegovog djelovanja koje je uključivalo poticanje na nacionalnu mržnju i progone nesrpskog stanovništva u toj zemlji.

Većina elektroničkih medija u BiH izravno je prenosila izricanje presude MICT-a, a gotovo svi su nakon toga istaknuli važnost činjenice da je on proglašen krivim, čime su barem djelomice ispunjena očekivanja žrtava etničkih progona i članova obitelji nestalih i ubijenih.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, koji je izricanje presude pratio u Srebrenici, kazao je kao je nepravda sada djelomice ispravljena jer je Šešelj ipak proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti, iako drži kako je presuda morala obuhvatiti više počinjenih zločina. Dodao je kako se sada ne bi trebalo baviti zbrajanjem godina zatvora što su ih dobili osuđeni za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, nego novim generacijama prenositi činjenice o tome što se zbivalo kako se zlo poput onog iz 90-ih godina prošlog stoljeća ne bi ponovilo.

No, predsjednica udruge Žene Srebrenice Hajra Ćatić bila je među onima koji su duboko razočarani presudom Šešelju jer su očekivali da će ona biti drastičnija.
Ona je kazala kako je presuda MICT-a zapravo sramotna  i još jedna u nizu sličnih što ih je izrekao ICTY.

Predsjednica  udruge Žena - žrtva rata Bakira Hasečić kazala je kako žrtve nikada nisu zadovoljne no drži kako je u ovom slučaju na neki način pravda ipak zadovoljena. Drži kako je najvažnije to što je Šešelj sada dobio pečat ratnog zločinca kao i to da presuda MICT-a potvrđuje da je Srbija sudjelovala u agresiji na BiH.


Srbijanski mediji: Šešelj proglašen krivim, ali je slobodan čovjek

Pravomoćna presuda Šešelju udarna je vijest i srbijanskih medija. U prvim naslovima na vijest iz Den Haaga mediji navode da je Šešelj proglašen krivim, ali i da je kaznu već odslužio pošto je u pritvoru haškog suda proveo 11 i pol godina.Za Hrvate u Vojvodini proglašenje Šešelja odgovornim za progon je mala utjeha

Beogradska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je predsjednicu srbijanskog parlamenta Maju Gojković i parlamentarce da, sukladno zakonu, konstatiraju prestanak mandata zastupnika Vojislava Šešelja zbog presude koju mu je izreklo Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu (MICT).

U priopćenju te organizacije ukazuje se kako Zakon o izboru narodnih zastupnika jasno i nedvosmisleno propisuje da mandat prestaje ukoliko je zastupnik pravomoćnom sudskom odlukom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci.

U priopćenju Inicijativa ocjenjuje kako građani Srbije ne zaslužuju da ih u parlamentu predstavlja čovjek koji je zbog odgovornosti za progone civila osuđen na 10 godina zatvora, a koji je i danas jedan od najvidljivijih glasnogovornika ratnohuškačke politike.

Evo kako su na presudu Šešelju reagirali građani Vukovara.
RH zadovoljna presudom Šešelju, ali žali zbog preblage kazne
Svjetski mediji: Osuđeni Šešelj uz Miloševića personifikacija srpskog nacionalizma

I svjetske agencije prenijele su vijest o osuđujućoj presudi Vojislavu Šešelju, ističući da je on uz Slobodana Miloševića personifikacija srpskog nacionalizma tijekom sukoba na Balkanu 90-tih godina.

Taj čovjek svojim kritičarima personificira srpski nacionalizam tijekom sukoba na Balkanu, uz bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića koji je umro 2006. u ćeliji u Hagu, piše AFP. Tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji, Šeselj nije bio borac, ali je prema tvrdnjama tužiteljstva, on zatrovao umove, uključujući srpskih paravojnih jedinica, svojim govorima u kojima je zagovarao jedinstvo svih srpskih zemalja u velikoj Srbiji, navodi AFP.

Predsjednika Srpske radikalne stranke Reuters naziva bliskim Miloševićevim saveznikom koji u medijima ponavlja da nikad neće odustati od ideje velike Srbije sastavljene od Srbije i dijelova Hrvatske i BiH.

BBC podsjeća da je Šešelj prvostupanjskom presudom 2016. bio oslobođen krivnje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, nakon suđenja koje je trajalo više od osam godina. Žalbeni suci zaključili su međutim da je govor istaknutog ultranacionalističkog političara Srbima u svibnju 1992. raspirio zločine nad Hrvatima u dijelu Vojvodine, ističe BBC.

O osuđujućoj presudi Šešelju izvijestile su i talijanska ANSA te njemačka agencija dpa koja navodi da se Šešelj u jugoslavenskim ratovima istaknuo ekstremizmom.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!