10:06 / 08.02.2021.

Autor: Hina

Redovnici i medicinske sestre zajedno prosvjeduju u Mjanmaru

myanmar

myanmar

Foto: / / REUTERS

Policija je u ponedjeljak vodenim topom rastjerivala prosvjednike u Mjanmaru na čije su ulice treći dan zaredom izašli deseci tisuća ljudi kako bi prosvjedovali protiv svrgavanja s vlasti izabrane čelnice Aung San Suu Kyi u vojnom puču prije tjedan dana. 

Pozivi na prosvjede i građanski neposluh zbog državnog udara, koji je naišao na međunarodnu osudu, sve su glasniji.

- Mi, zdravstveni radnici, vodimo ovu kampanju kojom pozivamo sve državne službenike da se pridruže građanskom neposluhu, rekla je medicinska sestra Aye Misan u najvećem mjanmarskom gradu Yangonu. U azijskoj državi štrajkaju liječnici i dio učitelja i radnika javnog sektora.

Naša poruka javnosti je da u potpunosti želimo poništiti ovaj vojni režim i da se moramo boriti za našu sudbinu, poručila je Misan.

Policija je u prijestolnici Naypyidawu koristila vodeni top protiv skupine prosvjednika koja se okupila u ponedjeljak, pokazuju snimke s mjesta događaja.

Tisuće su marširale i u jugoistočnom obalnom gradu Daweiju, kao i u pokrajini Kachin na samom sjeveru države. Među okupljenima su zastupljene različite etničke skupine, što pokazuje raširenost otpora vojnom preuzimanju vlasti, piše agencija Reuters.

Protiv puča prosvjeduju i oni koji su bili kritični prema čelnici Suu Kyi i tretmanu njezine vlade prema manjinama.

U Yangonu su se prosvjedima radnika i studenata pridružili budistički svećenici. Prosvjedi ovaj vikend najveći su od Revolucije šafrana koje su budisti predvodili 2007. i primorali vlasti na demokratske reforme, koje je zaustavio vojni puč 1. veljače.

Zasad su prosvjedi miroljubivi, za razliku od onih 1988. i 2007. godine. Međutim, kasno u nedjelju u Yangonu je viđen konvoj vojnih vozila, što je potaknulo strah da bi se to moglo promijeniti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!