Rekordan broj migranata pristigao u Britaniju morskim putem u jednom danu

23.08.2022.

12:54

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gumenjak prevozi migrante prema luci Dover

Gumenjak prevozi migrante prema luci Dover

Foto: Matthew Childs/File Photo / REUTERS

Broj migranata koji stižu u Britaniju u malim brodovima dosegnuo je rekordne razine u jednom danu u ponedjeljak, dok se nastavlja rast broj opasnih prelazaka La Manchea unatoč vladinim planovima da one koji ilegalno ulaze u zemlju deportira u Ruandu.

Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je da je presrelo 1295 osoba u 27 brodova nakon što su u ponedjeljak počeli svoj put iz kontinentalne Europe. Taj broj premašuje prethodni dnevni rekord iz studenog prošle godine koji je iznosio 1185.

Boris Johnson, premijer u odlasku, nadao se da će prijetnja o deportaciji u Ruandu najavljena u travnju uz druge pokušaje, poput predavanja dužnosti presretanja migranata u ruke mornarice, biti čin odvraćanja za one koji stižu u gumenjacima i malim čamcima.

Prema sporazumu u travnju, Britanija će slati desetke tisuća migranata koji stignu na njezine obale ilegalno u više od 64000 kilometara udaljenu istočnoafričku zemlju.

Takva politika bit će predmet pravnog izazova na londonskom Visokom sudu početkom rujna kad će koalicija skupina za zaštitu ljudskih prava i sindikata iznijeti da je takva politika neizvediva i nemoralna.

Prvi planirani deportacijski let u lipnju u posljednji je trenutak blokirao Europski sud za ljudska prava.

- Porast opasnih prelazaka La Manchea je neprihvatljiv, rekao je glasnogovornik vlade.

- Ne samo da zloupotrebljavaju naše imigracijske zakone, nego i riskiraju živote ranjivih ljudi, koje eksploatiraju bezobzirne kriminalne bande.

Prošle godine zabilježeno je da je 28.526 osoba stiglo na malim brodovima - najveći broj iz Irana, zatim iz Iraka, Eritreje i Sirije. Dosad ove godine, više od 22.000 pristiglo je u Britaniju, dok su vladini dužnosnici upozorili da bi do kraja godine taj broj mogao iznositi 60.000.

Oba kandidata koja se natječu da zamijene Johnsona na mjestu premijera, Liz Truss i Rishi Sunak, obećali su da će nastaviti s "ruandskim" planom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!