08:16 / 01.12.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Rekordan broj zaraženih i teško bolesnih u Južnoj Koreji

COVID u Južnoj Koreji

COVID u Južnoj Koreji

Foto: - / Shutterstock

U Južnoj Koreji zabilježen je novi dnevni rekord s 5.123 novozaraženih koronavirusom, a u bolnicama se nalaze 723 pacijenta s teškim oblikom bolesti COVID-19, što je također rekordno velik broj. Zdravstveni sustav pod punim je opterećenjem, a postoji i prijetnja novog, omikron soja.

Južnokorejska vlada je u ponedjeljak odlučila odgoditi dodatna popuštanja ograničenja povezanih s borbom protiv COVID-a, jer je zdravstveni sustav pod punim opterećenjem zbog velikog broja oboljelih i umrlih, a postoji i prijetnja novog, omikron soja.


Teški oblici bolesti su u velikom porastu 


Od početka studenoga, kad je teških pacijenata bilo manje od 400, do kraja mjeseca su u Južnoj Koreji došli na više od takvih 700 slučajeva. Više od 84% teško oboljelih osoba ima 60 ili više godina. 


Stručnjaci su upozorili na opadanje razine antitijela te svim starijim osobama savjetuju docijepljivanje.


Ministar unutarnjih poslova Jeon Hae-cheol zagovara strože protuepidemijske mjere kako bi se lakše obračunali s novim sojem koronavirusa, koji je, čini se, stigao u Južnu Koreju s putnicima iz Nigerije. Zasad nije potvrđen nijedan slučaj zaraze omicron varijantom virusa. 


Smrtnost u Južnoj Koreji od zaraze koronavirusom je 0,81%. Procijepljeno je gotovo 80% od 52 milijuna stanovnika. Docijepljivanje osoba u dobi od 18 do 49 godina započelo je tek u subotu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!