11:23 / 07.05.2020.

Autor: Zajedno za zdravlje/HRT4/IMS

Rekordna stopa zaraženosti, mala smrtnost - što se događa u Rusiji?

Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Foto: - / REUTERS

Rusija unatoč velikom broju zaraženih, ima malu stopu smrtnosti. Oporba sumnja u službene brojke.
Hrvatska se sprema za treću fazu popuštanja mjera vezano za koronavirus. Rusija je daleko od toga. Ta je zemlja očito na vrhuncu epidemije. Samo jučer zabilježeno je više od 10.000 novozaraženih, danas ponovno rekordan broj zaraženih u jednom danu. 

Ove brojke građane Rusije pogađaju već danima. No Rusija ima malu stopu smrtnosti, navodno 0,9 posto, za razliku od Italije, koja je imala stopu smrtnosti 13,6, ili Njemačke s njezinim robusnim zdravstvenim sustavom - 3,9 posto.

Kako to objašnjavaju u Rusiji, pitali smo Rajka Ružičku, direktora HTZ-a u Moskvi. 

- Rusi su krenuli vrlo rano i agresivno u karantensku priču. Imali su informacije i svi potezi koje je njihova vlada radila, bili su doista u skladu s onim što su naučili od drugih zemalja. Ključna je po mom mišljenju bila velika količina testiranja koje su napravili. Oni danas imaju preko gotovo pet milijuna testiranih ljudi, kazao je za emisiju Zajedno za zdravlje Ružička (HRT4).

Rusija od početka pandemije na oko 170.000 oboljelih ima 1500-1600 umrlih.

- To samo potvrđuje da je strategija masovnog testiranja, izolacija od samog početka, pažnja prema starijima, kritičnim skupinama koje mogu razviti teški oblik bolesti, nešto što je dalo dobar rezultat, dodaje.

Rusija je već počekom siječnja krenula u zatvaranje granica. Među prvima su zatvorili željeznički i zračni promet prema Kini.

No zanimljiva je formulacija ruskoga ministarstva zdravstva - kada je riječ o umrlima, postoji sintagma: "smrt od ozbiljne osnovne bolesti". Ruska oporba smatra da službeni podaci nisu točni. Ružička nema takav dojam, smatra da su brojke korektne i da nema velikog razloga za skrivanje činjenica.

Ruski zdravstveni sustav je napregnut, 10.000 oboljelih svaki dan nije mali broj.

- Međutim oni su vrlo rano krenuli u pripreme. Izgrađeno je nekoliko novih bolnica. Puno bolnica odnosno poliklinika je pretvoreno u infektološke bolnice. Bez obzira na velike brojke, oni su to predvidjeli. Ovo je velika zemlja, naravno da su se pripremili, meni se čini da je situacija pod kontrolom, kaže.

Unatoč brojevima, u Rusiji razmišljaju o popuštanju mjera.

- Karantena je produžena do 11. svibnja, 12. svibnja trebao bi biti prvi radni dan. Kao i u ostalim zemljama pogođenima pandemijom osjeća se pritisak neradnih dana odnosno zaustavljanja gospodarstva. Oni će ubrzo morati krenuti s oporavljanjem, odnosno nekim mjerama spašavanja određenih sektora i grana industrije, kaže.

Turizam je jedan od sektora koji su prvi pogođeni. Je li realno očekivati dolazak ruskih turista u Hrvatsku ovo ljeto?

- Mislim da će to sve ovisiti o nekoliko faktora. Prije svega kakvo će biti stanje s propuštanjem, odnosno hoće li i koga Hrvatska puštati preko svojih granica tijekom ljeta. Rusi definitivno imaju želju putovati, ne samo u Hrvatsku. Mislim da su oni svi u niskom startu, jedva čekaju da mogu opet početi putovati. Pretpostavljam da neće biti masovnih putovanja, vjerojatno to neće biti vezano samo za situaciju u Rusiji, nego će to biti dogovor između zemalja.

Pogledajte razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!