19:43 / 04.08.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Rekordne emisije zbog šumskih požara u Jakutiji

Sve više štete od požara

Sve više štete od požara

Foto: Ilustracija / Pixabay

Ljetni šumski požari već su prouzročili rekordne emisije CO2 u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji, a sezona požara potrajat će još tjednima, objavila je europska agencija Copernicus.

Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli otopiti sibirski permafrost i osloboditi još više ugljika pohranjenog u smrznutoj tundri.

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 milijuna hektara, a dim je ovaj tjedan stigao sve do Sjevernog pola.

Emisije od lipnja iznose više od 505 megatona ekvivalenta CO2, po procjenama Copernicusa, programa EU-a za promatranje Zemlje.

- To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za cijelu požarnu sezonu - rekao je znanstvenik Copernicusa Mark Parrington.

Jukutija se nalazi u sjeveroistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je neovisna, bila bi osma najveća zemlja na svijetu.

Premda su šumski požari dio prirodnog šumskog ciklusa u tom području, znanstvenici su zaprepašteni razmjerima i intenzitetom požara zadnjih godina.

To se podudara s jakim zagrijavanjem Arktika gdje prosječne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!