11:04 / 02.04.2020.

Autor: B.A./Hina

Rekordni rast broja zaraženih u Rusiji

Foto: REUTERS/Eduard Korniyenko

Foto: REUTERS/Eduard Korniyenko

Foto: - / REUTERS

Slučajevi zaraze su potvrđeni u 76 ruskih regija, od njih osamdesetak, a Moskva je i dalje žarište s 585 slučajeva
Broj novozaraženih u Rusiji u posljednja 24 sata imao je rekordni skok od 771 osobe, te je sada na 3548, objavio je ruski krizni centar za koronavirus.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Slučajevi zaraze su potvrđeni u 76 ruskih regija, od njih osamdesetak, a Moskva je i dalje žarište s 585 slučajeva, kazao je centar. Trideset ljudi umrlo je, dodao je krizni centar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u ponedjeljak Moskovljane da "ozbiljno shvate" pozive o ostanku kod kuće i time doprinesu sprječavanju širenja koronavirusa, a riječ je o mjeri koju poduzimaju i brojne druge ruske regije.

- Pozivam Moskovljane i stanovnike regije da primijene ove potrebne mjere (...) da ih shvate najozbiljnije i s punom odgovornošću, izjavio je Putin.

Nadalje je naredio "stalno i objektivno izvještavanje" ruskog stanovništva o razvoju epidemije u vrijeme kada se treba boriti protiv "provokacija, glupih glasina i zlonamjernih spekulacija".

Konačno, predsjednik je naredio guvernerima ruskih pokrajina da "stvarno" upregnu snage u borbi protiv širenja virusa i neka se ne zadovolje "pisanjem izvješća".

Putin je pozvao ruske čelnike da povećaju broj raspoloživih bolničkih kreveta, da uspostave nove centre u kojima će obavljati testiranje na virus i da stvore zalihe respiratora i lijekova.

Rusija je poslala pomoć SAD-u za borbu protiv koronavirusa u obliku medicinske opreme i maski, koja je u četvrtak stigla u tu zemlju.

Dogovorena je u telefonskom razgovoru Putina s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, objavio je Kremlj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!