20:03 / 02.04.2022.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Uživo iz Mađarske: Vlakovi bez voznog reda za izbjegle iz Ukrajine

. Na krajnjem istoku Mađarske, u gradu  Nyíregyháza nalazi se reporter HRT-a Ivica Grudiček

. Na krajnjem istoku Mađarske, u gradu Nyíregyháza nalazi se reporter HRT-a Ivica Grudiček

Foto: Dnevnik / HRT

Ukrajinu je do sada napustilo više od četiri milijuna i sto tisuća ljudi. Najviše od toga ih je u Poljskoj, oko dva milijuna 400 tisuća. Slijedi Rumunjska s oko 630 tisuća. U Moldaviji i Mađarskoj ih je gotovo 400 tisuća. Na krajnjem istoku Mađarske, u gradu Nyíregyháza nalazi se reporter HRT-a Ivica Grudiček koji je kazao u središnjem Dnevniku HTV-a kako većina ukrajinskih izbjeglica sa željezničkog kolodvora odlazi vlakovima bez dnevnog reda u zapadne države. 

Nyíregyháza je grad koji je glavno prometno i željezničko čvorište na krajnjem istoku Mađarske nedaleko s granicom Ukrajine. Granica je udaljena četrdesetak kilometara. Stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica, većinom žena i djece, prošlo je kroz grad Nyíregyháza prema zapadnim zemljama i svojoj sigurnosti.

Proteklih tjedana svakih sat vremena izmjenjivali su se vlakovi bez voznog reda. Danas je primjerice šest vlakova krenulo prema Budimpešti, a do kraja dana se još očekuju dvije kompozicije. Na željezničkom kolodvoru velika je tuga ljudi koji su ostavili svoje domove u Ukrajini. U Mađarskoj je sve dobro organizirano što se tiče transporta izbjeglica.

No, sutra se održavaju parlamentarni izbori i građanima su oni sada u najvećem fokusu, kazao je Ivica Grudiček

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!