07:25 / 12.09.2018.

Autor: V.K./Hina

Reporteri bez granica protiv dezinformiranja

-

-

Foto: - / -

Reporteri bez granica zadužili su neovisno povjerenstvo u čijem su sastavu nobelovci, novinari i pravnici, da sastavi međunarodnu deklaraciju o informiranju i demokraciji

Suočeni s lažnim vijestima i krizom povjerenja koja potkapa demokracije, Reporteri bez granica (RSF) su zadužili neovisno povjerenstvo u čijem su sastavu nobelovci, novinari i pravnici, da sastavi međunarodnu deklaraciju o informiranju i demokraciji, 70 godina nakon Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Svrha te deklaracije je "navesti načela, odrediti zadatke i predložiti načine upravljanja". "Ona će biti referentna točka svima koji drže do slobodnog i pluralističkog javnog prostora, uvjeta demokracije", objašnjava RSF.

Za sastavljanje deklaracije ta organizacija je osnovala neovisno povjerenstvo kojim predsjedaju Iranka Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, i glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Povjerenstvo se sastoji od 25 istaknutih osoba iz 18 zemalja. Nekolicinu je u utorak primio francuski predsjednik Emmanuel Macron u Elizejskoj palači na "iznimno slobodnoj i otvorenoj debati", naveo je Deloire nakon susreta.

Francuski predsjednik je podržao inicijativu osnivanja neovisnog povjerenstva, precizirala je Elizejska palača.

"Krajnji cilj inicijative je osigurati sudjelovanje država, privatnih tvrtki i predstavnika civilnog društva. Reporteri bez granica žele da se na inicijativu nekoliko čelnika demokratskih zemalja pokrene politički proces, na temelju deklaracije koja će biti sastavljena i postigne Međunarodni pakt za informiranje i demokraciju", ističe ta organizacija.

Predsjednik Macron je izjavio da namjerava u tu svrhu mobilizirati čelnike koji će se okupiti na Pariškom formu za mir od 11. do 13. studenoga na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!