11:04 / 05.03.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/Igor Rotim/Dragan Nikolić/V.K./T.V./Dnevnik/IMS/HRT/Hin

Reporteri HRT-a s obje strane užarene grčko-turske granice

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: REUTERS/Elias Marcou

Foto: - / REUTERS

Turska raspoređuje 1000 specijalaca duž granice s Grčkom kako bi spriječila vraćanje migranata prema svojem teritoriju. Grčka će ilegalne migrante koji su na njezin teritorij stigli nakon 1. ožujka premjestiti u sjeverni grad Serres te ih zatim deportirati u njihove domovine.
Cijela Europska unija prati stanje na granici Grčke i Turske. Tisuće migranata ne odustaju od prelaska granice, a ne popuštaju ni grčka vojska i policija. Kako bi se spriječili sukobi, čeka se dogovor Europske unije i Turske, u kojoj je više od 3 i pol milijuna migranata.

VIDEO: Kaos na tursko-grčkoj granici, novi sukobi
EKSKLUZIVNO: Ekipa HRT-a na grčkom prijelazu s najvećim migrantskim pritiskom

Grčka će ilegalne migrante koji su na njezin teritorij stigli nakon 1. ožujka premjestiti na sjever zemlje te ih zatim deportirati u njihove domovine, rekao je ministar Notis Mitarachi.

Stanje na granici danas je mirno, a jučer je zaustavljena skupina od 150 osoba koje su je silom pokušale prijeći. Ne pristižu ni novi čamci na otok Lezbos gdje je već 20 tisuća migranata u pretrpanim kampovima.

Reporter HRT-a Igor Rotim nalazi se u malom mjestu Kastanies s grčke strane granice, gdje je svjedočio sukobima migranata s policijom. Naglasio je kako je ova granica dugačka 140 kilometara te se ovakve scene događaju na mnogim mjestima uzduž nje.

Rotim je istaknuo da su ovdje migranti doslovno u sendviču. Snimke prije nekoliko dana pokazivale su kako turski vojnici ispaljuju suzavac prema njima i tjeraju ih na samu ogradu granice u Kastaniesu, gdje na njih grčki policajci ispaljuju suzavac kako bi ih otjerali.

Iz Turske je u međuvremenu stigla vijest da će rasporediti tisuću specijalaca duž granice s Grčkom kako bi spriječila vraćanje migranata prema svojem teritoriju.  Objavio je to ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, i optužio grčke snage da su ranile više od 160 migranata.

U Turskoj je reporter HRT-a Dragan Nikolić.  Javio nam se iz pograničnog sela Karaagac udaljenog 2 kilometra od granice. To je posljednja točka do koje turska policija pušta novinare.

Naglasio je kako je danas razgovarao s mnogim migrantima koji i dalje tumaraju oranicama, riječnim koritima, šumama sa zavežljajima u ruci, jedinom imovinom.

- Kažu kako im turska policija ne pravi probleme i ohrabruju ih u naumu da dopru do granice, rekao je i dodao kako je ovdje uz sirijske izbjeglice i veliki broj izbjeglica iz Afganistana, Pakistana, Irana.

Soylujeva izjava najnoviji je komentar u verbalnom ratu između Ankare i Atene u kojoj su migranti instrument otkad je Turska otvorila svoju granicu te im oslobodila put prema Europi. Tim potezom Ankara je odstupila od sporazuma iz 2016. kojim se obvezala zaustaviti ilegalne migracije prema Europskoj uniji, a ova se obvezala izdvojiti milijarde eura pomoći Turskoj za njihovo zbrinjavanje.

Više tisuća migranata ušlo je u Grčku od kada je Ankara 28. veljače objavila da će ih pustiti preko svoje granice kako bi nastavili put prema Europi. Turska se odlučila na taj potez usprkos obvezi iz sporazuma s EU-om od 2016. da ih zadrži na svojem teritoriju.

Grčka je 1. ožujka, nakon gomilanja broja migranata na svojim granicama, objavila da više neće primati zahtjeve za azil u idućih mjesec dana.

Grčka blokira ulazak 35.000 migranata i priprema deportaciju onih koji su uspjeli ući

Grčka je blokirala ulazak gotovo 35.000 migranata i priprema deportaciju stotina onih koji uspjeli ući u zemlju otkad je Turska prošli tjedan otvorila granicu prema Europi, otkrili su u četvrtak vladini izvori.

Tisuće migranata krenulo je prema Grčkoj kada je Ankara 28. veljače otvorila granice prema Europi i prekršila obveze unutar sporazuma s EU-om iz 2016. Migranti koji su u Grčku ušli nakon 1. ožujka bit će prebačeni u grad Serres i deportirani u njihove zemlje, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarači kasno u srijedu.

- Cilj nam je vratiti ih u njihove zemlje, rekao je.

Ankara je optužila grčke snage za ubojstvo četvero migranata. Atena je optužbe demantirala i rekla da turske snage pomažu migrantima da prijeđu granicu.

Obje strane koristile su suzavac u srijedu na graničnom prijelazu Kastanies. U četvrtak je tamo stanje mirno, a mnogi migranti čekaju s turske strane granice.
Turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu posjetio je u četvrtak pokrajinu Edirne na granici s Grčkom. Najavio je razmještaj tisuću pripadnika specijalne policije u tom području.

Grčka je u četvrtak zabranila plovidbu oko otoka Hios, Lezbos i Samos u Egejskom moru svim plovilima osim plovilima europske granične agencije Frontex.

Turska je odlučila promijeniti migrantsku politiku dogovorenu s Europskom unijom jer je turska vojska pretrpjela velike gubitke u ljudstvu u Idlibu, sirijskoj pokrajini, u kojoj traje ofenziva sirijskih snaga uz potporu Rusije.

Velik broj migranata zapeo je na tursko-grčkoj granici - suočeni s hladnoćom, bez osnovnih životnih potrepština. Neki od njih na različite načine pokušavaju prijeći granicu. Žale se da su ih prevarili te da su postali žrtve političkih igara.

Turska im je otvorila vrata za odlazak u europske zemlje, a analitičari ocijenju da je Turska zapravo iskoristila migrantsko pitanje za pritisak na Europsku Uniju - zbog situacije u Siriji.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odlučan je uspostaviti kontrolu nad posljednjim uporištem pobunjenika, među kojima su i pripadnici džihadističkih skupina.

Grčka i EU optužuju Tursku da namjerno gomila migrante na grčkoj granici te tako pritišće Bruxelles da joj ponudi više novca za skrb o migrantima. Usto, Ankara od Unije očekuje i potporu za svoje geopolitičke ciljeve koje nastoji ostvariti u sukobu u Siriji koji traje 11 godina.

Reporter HRT-a Igor Rotim kaže da jučer nije svjedočio jednom u nizu sukoba migranata s grčkom policijom, mogli bi pomisliti da se uz tursku granicu živi potpuno uobičajenim životom.

- Ipak, idiličnu sliku današnjeg mirnog dana gdje migranti nisu dolazili do ograde na granici. Ulazak novinara u međugranično područje noćas je zabranila vojska. Grci su objavili da su u proteklih 12 sati zabilježili gotovo 2 tisuće novih ilegalnih pokušaja ulaska u Grčku, osmero migranata je uhićeno. Glasnogovornik grčke vlade Petsas optužio je tursku vladu da je izazvala, koordinirala stanje, a da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, ističe Igor Rotim. 

Reporter HRT-a Dragan Nikolić kaže kako nervoza raste kako noć pada, u posljednjem selu prema Grčkoj, na granici.

- Kaotična je situacija, puno je frustriranih i prevarenih migranata u improviziranim šatorima na poljima.Nastavi li se ova pat pozicija s ovim tisućama prevarenih migranata koji čekaju pred vratima utvrde Europe, a vidimo Erdogan ih je iskoristio kao pijune u svom još jednom blefu. Mogla bi uslijediti još jedna humanitarna kriza, možda čak i katastrofa. Kruh, vodu, ne tako kvalitetne materijale, ali za njih skupe materijale za te improvizirane šatore, kupuju kod ovdje lokalnog stanovništva. Naravno, na ljudskoj patnji mnogi ovdje i zarađuju. Velika je ekonomska kriza u Turskoj i bez ove mini migrantske krize. Međunarodna agencija za migracije dala je svoju projekciju u ovom trenutku od Istanbula iz kojega kreću manje ili više organizirane skupine novih migranata prema tzv. zelenoj granici Turske s Grčkom i Bugarskom. U ovom trenutku kreće se između 50-60 000 ljudi, naglašava Nikolić.          

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!