08:37 / 11.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Republikanci se počinju distancirati od Trumpa uoči izbora

REUTERS/Tom Brenner

REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

U borbi za očuvanje kontrole nad Senatom, čak i Trumpove lojaliste živcira pitanje koliko snažno podržavaju predsjednika.
Dok se smanjuju šanse za Trumpovu pobjedu na izborima, dio republikanca počinje se distancirati od njegove sudbine, pozivajući birače da ih izaberu kao kontrolu administracije Joea Bidena.

U borbi za očuvanje kontrole nad Senatom, čak i Trumpove lojaliste živcira pitanje koliko snažno podržavaju predsjednika.

Kampanje za izbore u Senat, u kojima je dugo bio fokus na biranju kandidata koji će biti lojalni Trumpu, sada sadrže i mračniju poruku za republikanske birače, uz pretpostavku da Trumpa više neće biti predsjednik.

- Ako izgubimo Senat više neće postojati zaštitni zid koji bi zaustavio demokrate kako ne bi implementirali svoj armagedonski plan postavljanja aktivističkih sudaca na funkcije i dodavanja četiri nova demokrata u Senat, davanjem statusa savezne države Washington DC-u i Portoriku - navodi se u apelu za prikupljanje sredstava Senate Conservative Funda.

Svaka savezna država u Senatu ima dva senatora, neovisno o broju stanovnika, dok u Zastupničkom domu najmnogoljudnija Kalifornija ima 53 zastupnika, a sedam država ima samo jednog zastupnika.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell, koji je predstavnik Kentuckyja, inače jedan od lojalnijih Trumpovih saveznika, ovoga je tjedna iznio oprezniji stav po pitanju pandemije koronavirusa, nego Trump.

- Moj je dojam da je njihov pristup (...) drugačiji od mojega i od onoga što sam predložio da radimo u Senatu, odnosno da nosimo masku i poštujemo socijalnu distancu - rekao je McConnell (78), koji se ove godine bori za novi senatorski mandat.

Dugogodišnji republikanski Senator iz Teksasa John Cornyn kritizirao je Trumpa zbog umanjivanja opasnost od koronavirusa, dok je tražio podršku Houston Chroniclea. Novine su naposljetku, iako su u prošlosti podržavale Cornyna, podržale demokratkinju MJ Hegar.

Distanciranje od Trumpa podsjeća na republikansku strategiju iz 2016., kada su mnogi visokopozicionirani republikanci mislili da će izgubiti, a slična je pojava zabilježena i 1996., kada je republikanski kandidat senator Bob Dole imao puno manju podršku od Billa Clintona. U oba su slučaja republikanci izbjegavali kritiziranje svog predsjedničkog kandidata, ali su biračima poručivali da je potrebno održati republikance u Kongresu kako bi mogli kontrolirati demokratsku vlast.

- Morate argumentirati da, ako Biden bude izabran, ne postoje kočnice, uz Kongres koji kontroliraju demokrati - kazao je bivši republikanski kongresmen Tom Davis.

Prije četiri godine, više republikanskih oglasa u izborima za kongres, upozoravalo je da će Hillary Clinton postati predsjednica te da je najbolje za zemlju ograničiti njenu radikalnu agendu izborom republikanskih kongresmena.
Jedan od najvatrenijih pristaša takve strategije bio je senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, tada Trumpov kritičar, a kasnije veliki pristalica Donalda Trumpa. Sada je Graham kandidat na izborima, koji bi mogli prekinuti njegovu 18-godišnju karijeru u Senatu, pa ponovno upozorava na apokalipsu ako pobjede demokrati. U debati s demokratskim protukandidatom Jaimejem Harrisonom upozorio je da je "scenarij iz noćne more" pobjeda Bidena i demokratska kontrola nad Zastupničkim domom i Senatom.

- Bog nam svima pomogao... Najliberalnija agenda u povijesti američke politike prelijeva se tada iz Zastupničkog doma u Senat - kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!