07:24 / 22.01.2020.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HRT

Republikanska većina u Senatu nadjačala demokrate na početku suđenja Trumpu

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

U američkom Senatu počelo je povijesno suđenje o opozivu predsjednika Donalda Trumpa. Sve se događa četiri mjeseca od početka takozvane ukrajinske afere i deset mjeseci prije američkih izbora.
U američkom Senatu počelo je povijesno suđenje o opozivu predsjednika Donalda Trumpa. Sve se događa četiri mjeseca od početka takozvane ukrajinske afere i deset mjeseci prije američkih izbora.

Dok demokrati traže da Trump napusti Bijelu kuću, republikanci očekuju da bude oslobođen optužbi - to će im vjerojatno i uspjeti jer demokrati u Senatu nemaju većinu.

Kaže se da je demokracija jednostavno procedura. Američki Senat možda je uvod u proceduru doveo do krajnosti. Naravno, republikanska većina Trumpov opoziv vidi drukčije od demokrata.

- Budimo malo ozbiljni. Kako sprječavanje svjedoka da kažu istinu o predsjednikovim propustima može sačuvati ugled institucije predsjednika, pita se Hekeem Jefferies, zastupnik u Kongresu.

Maratonska sjednica završena je donošenjem okvira u skladu s kojim će se suditi Trumpu. Odbijeno je 11 prijedloga demokrata prema kojima bi se nalagalo svjedocima i službama Bijele kuće da svjedoče i podastru dokumente o Trumpovim postupcima vezano uz Ukrajinu.

- Povlastice izvršne vlasti i druge besmislice, tako vi to nazivate? Nisu to besmislice, gospodo, to su povlastice koje priznaje Vrhovni sud SAD-a. Vi biste poderali Ustav, ovdje na podu Senata! A sve zbog čega? Ne sudi se Senatu, Ustav ovo ne dopušta. Čime se mi  bavimo, evo već 13 sati, pita se Jey Sekulow, odvjetnik Donalda Trumpa.

Demokrati optužuju službe za opstrukciju.

- Tražili smo relevantne obavještajne podatke vezano uz Ukrajinu, kao dio svojega područja odgovornosti. Obavještajna zajednica, njezini dijelovi, prestali su surađivati, kaže Adam Schiff, zastupnik u Kongresu.

Ključno je sprječavanje svjedočenja bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. Ovaj tvrdolinijaš zadržao se na tom položaju 17 mjeseci, Trump ga je otpustio u rujnu. Bio je spreman svjedočiti.

Suđenje Trumpu u Senatu može početi. Izglasano je da svaka strana ima 24 sata, tijekom tri dana, da iznesu argumente. Zatim će senatori imati 16 sati za pitanja u pisanom obliku. Nakon toga Senat odlučuje koje će svjedoke i dokumente zatražiti od institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!