07:35 / 26.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Reuters: Glavni švedski epidemiolog ne kaje se

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Kao tvorac liberalnog švedskog odgovora na panedmiju, Anders Tegnell naviknuo je primati prijetnje smrću i pozive na ostavku.
Kao tvorac liberalnog švedskog odgovora na panedmiju, Anders Tegnell naviknuo je primati prijetnje smrću i pozive na ostavku. Ali on ne namjerava odstupiti ili ustuknuti i uvjeren je da će se s vremenom njegov model pokazati ispravnim, piše Johan Ahlander za Reuters.

U razgovoru za Reuters Tegnell poručuje: bez promjnee plana, unatoč prijetnjama smrću koje dobiva. Upozorava da su negativni učinci zatvaranja svega potcijenjeni te da je švedskoj ekonomiji pomoglo to što se nisu zatvorili.

Broj smrtnih slučajeva od novog koronavirusa u Švedskoj je više od 5000. Danski virolog upozorava: švedska strategija nije uspjela.

- Mislim da je velik broj zemalja trebao dvaput razmisliti prije poduzimanja vrlo drastičnih mjera ograničenja kretanja, rekao je Tegnell u razgovoru za Reuters. To je bio eksperiment, a ne švedski model, uvjeren je.

I dok se većina zemalja sklupčala iza zatvorenih vrata, Švedska se oslonila na odgovornost svojih građana u održavanju socijalne distance, a većinu je škola, restorana, barova ostavila otvorenima.Od ožujka švedska ekonomija nadmašuje ostatak Europe, ali njezinih više od 5.000 mrtvih od bolesti COVID-19 višestruko nadmašuje broj mrtvih u susjednim zemljama Danskoj, Finskoj i Norveškoj zajedno.

Tegnell ima masu pristaša koje hvale njegov pristup. Pošto je glavni švedski epidemiolog ujedno i gorljivi vrtlar, na kućnu adresu dobivao je tolike količine cvijeća da je njegov mjesni cvjećar zamolio da uspore s narudžbama.

Istodobno populistička stranka Švedskih demokrata stopu smrtnosti među starijom populacijom zaraženom koronavirusom naziva "masakrom" i traži njegovu ostavku, a policija istražuje prijetnje smrću koje je primio.

Tegnell (64) se slaže da je broj mrtvih "strašan", ali tvrdi da to nije posljedica liberalnog pristupa i ukazuje na loše stanje u domovima za starije i decentraliziran zdravstveni sustav.

Veteran borbe protiv ebole u Africi smatra da se njegovi kritičari premalo bave posljedicama potpunog zatvaranja.

- Zadivljujuće je koliko smo malo razgovarali o vrlo negativnim posljedicama karantena u mnogim zemljama. Nasilje u obitelji.. djeca s problemima u školi, rekao je.

- Učinci različitih strategija, različitih mjera mnogo su složeniji nego što danas razumijemo. Ova bolest teška je za razumjeti, kaže.

Dodaje da su neke zemlje koje su uvele drastične mjere, poput Španjolske, Italije, Britanije, više propatile od Švedske.

- Njihova strategija nije uspjela, poručuje Allan Randrup Thomsen, virolog s kopenhaškog sveučilišta. U Danskoj je stopa smrtnosti zaraženih po glavi stanovnika pet puta manja od švedske.

- Glavni razlog je taj što se nisu zatvorili kao Danska, uvjeren je Thomsen.

Portal HRT-a prije nekoliko je mjeseci razgovarao i sa švedskim liječnikom Jonom Tallingerom koji je usred pandemije uzeo dopust, izvadio kameru - i počeo snimati. Prozvao se dr. Zviždačem. Jedan je od rijetkih koji se protivi švedskom načinu borbe protiv pandemije. Upozorava na  direktivu koju su, tvrdi, dobili švedski liječnici - starijim osobama zaraženima koronavirusom preporučuje se morfij, a ne kisik. Šveđani su tada ipak više vjerovali svojem glavnom epidemiologu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!