Rezultati u Arizoni, Georgi i Nevadi odlučit će tko će kontrolirati Senat

10.11.2022.

12:38

Autor: T.V./HRT/Hina

U SAD-u se prebrojavaju glasovi nakon održanih međuizbora

U SAD-u se prebrojavaju glasovi nakon održanih međuizbora

Foto: Quinn Glabicki / REUTERS

U Sjedinjenim Državama prebrojavaju se glasovi nakon održanih međuizbora. Prema posljednjim podacima, republikanci vode prema broju mjesta u Zastupničkom domu. Traje tijesna utrka za Senat, jer se očekivani težak poraz demokrata nije dogodio. O tome tko će kontrolirati Senat, odlučit će rezultati u tri države - Arizoni, Georgi i Nevadi. 

Javnosti se iz Bijele kuće obratio predsjednik Joe Biden te pritom najavio svoju kandidaturi za drugi mandat.

Biden poručuje da bi demokrati mogli zadržati kontrolu nad Senatom, ali da je takav scenarij za Zastupnički dom manje vjerojatan.

- Naša je demokracija posljednjih godina bila na kušnji, ali američki narod progovorio je na ovim izborima. Dokazali smo da smo u srži demokratski. Kao što sam činio cijele svoje karijere, nastavit ću služiti američkom narodu. Nije uvijek lako, ali otkad sam postao predsjednikom, potpisali smo više od 210 dvostranačkih zakona. Bez obzira na krajnje rezultate, spreman sam raditi sa svojim republikanskim kolegama. Mislim da je američki narod jasno dao do znanja kako očekuje da i republikanci budu spremni raditi sa mnom, poručio je Biden.

video thumb

Na izborima u Pennsylvaniji pobijedio mrtav zastupnik

Lokalni zastupnik Pennsylvanije u utorak je ponovno izabran velikom većinom glasova, pokazuju privremeni podatci koje su objavili tamošnji mediji, premda je prošlog mjeseca umro nakon recidive raka.

Demokrat Tony DeLuca umro je u 85. godini 9. listopada od limfoma i tada je bilo prekasno za izmjenu glasačkih listića.

Taj lokalni zastupnik koji već 20 godina zastupa 32. okrug Pennsylvanije u predgrađu Pittsburgha, u donjem domu te savezne države, ponovno je izabran s 86 posto glasova, nakon prebrojavanja 98 posto glasačkih listića.

Nakon ovakve odluke glasača izbori se moraju ponoviti.

- Veoma smo ožalošćeni zbog gubitka zastupnika Tonyja DeLuce, ali i ponosni zbog toga što su svoje povjerenje u njega i u njegovu predanost demokratskim vrijednostima birači pokazali njegovim posmrtnim reizborom, objavilo je na Twitteru čelništvo demokratske stranke u Pennsylvaniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!