RFID - kontradiktorna vojna tehnologija za praćenje

16.10.2021.

21:51

Autor: Danko Družijanić/Agenda/IMS/HRT

RFID - kontraditorna vojna tehnologija za praćenje

RFID - kontraditorna vojna tehnologija za praćenje

Foto: Agenda / HTV

Radiofrekvencijska identifikacija (RFID) je bežična i beskontaktna tehnologija nastala u vojnim laboratorijima. Olakšava praćenje, nadzor i identificira specifične proizvode, poput oružja. Međutim, postoje brojne dvojbe o uporabi takve tehnologije.

Najmoćnija vojska na svijetu, ona Sjedinjenih Američkih Država, raspolaže nepreglednom kolekcijom oružja. Treba sve to stalno evidentirati i ne dopustiti da nestane iz skladišta, što se ponekad i događa, upozorava Nicholas Mullins, narednik Zračnih snaga SAD-a.

Nisu rijetki slučajevi da se ukradeno vojno oružje nađe u arsenalu uličnih bandi te otkrije nakon obračuna, katkad međusobniih, katkad i s policijom. Tako se pojavila ideja da se svaki komad oružja označi skrivenim uređajem za praćenje koji se aktivira radio valom, a domet mu je oko 100 stopa, tumači Erick Collins, predsjednik Uprave Trackable Solutionsa.

Neprimjetna pratnja bilo koga i bilo čega

Neki dijelovi američkih oružanih snaga to već primjenjuju. No stručnjakinja za kibernetičku sigurnost Kristin Paget upozorava na više problema. RFID tehnologiju možete ugraditi čak i u papir. Uređaj je toliko malen i prikriven da se njime može pratiti bilo koga i bilo što, upozorava.

Tehnologija se već naveliko primjenjuje u svakodnevnom životu, u nekim identifikacijskim ispravama ili na odjeći u trgovinama. Srž svega je RFID čitač koji nije u ponudi. Uz odgovarajuću tehnologiju, antene i ostalo, stručnjaci za kibernetičku sigurnost dokazuju da se oprema može pratiti i sa veće udaljenosti. No to mogu i oni koji nemaju veze s vojskom.

Špijunaža i sigurnosni problem


Strahuje se da bi primjenom ove tehnologije bilo moguće doći do niza povjerljivih informacija bez ulaska u vojarne ili skladišta. Zagovornici i isporučitelji ovog rješenja ne vide nikakav sigurnosni problem. Erick Collins tvrdi kako rizik ne postoji.

No čini se da je i evidentiranje opreme lako zaobići, barem informatički potkovanima. U kutiji je vojna puška, nakon što se izvadi, stavlja se zamjenski odašiljač tako da 'ispada' da je puška još uvijek u kutiji, prezentira Marc Rogers, stručnjak za kibernetičku sigurnost.

Aktiviranje terorističkih naprava na daljinu?

Najgore od svega što bi se praćenje signala na nekom komadu oružja moglo koristiti kao lokator za eksplozivne naprave terorista ili neprijateljskih snaga.

Pentagon je, čini se, uvidio moguće probleme. Isprva su medijima potvrdili da se u nekim postrojbama tehnologija već primjenjuje, a onda je stigao ispravak: "Ovo rješenje nije zadovoljilo operativne zahtjeve".

- Ovo je zaista problematična tehnologija. Super je kad je koristite za popis kutija u skladištu, ali ne i kada riskirate živote. Ova tehnologija nije za to osmišljena i u mnogo scenarija - ne funkcionira, upozorava Kristin Paget.

Toliko korisna u nizu svakodnevnih primjena, identifikacija s pomoću radiofrekvencije, čini se, neće biti široko primijenjena u evidentiranju američkog vojnog arsenala i sprječavanju njegova otuđenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!