RIA: SAD i Rusija razgovaraju o oslobađanju Griner i Whelana

28.11.2022.

08:11

Autor: T.V./Hina/HRT

Sjedinjene Države i Rusija razgovaraju o oslobađanju košarkaške zvijezde Brittney Griner

Sjedinjene Države i Rusija razgovaraju o oslobađanju košarkaške zvijezde Brittney Griner

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Sjedinjene Države i Rusija razgovaraju o oslobađanju košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg marinca Paula Whelana putem posebnih kanala, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na visoku američku diplomatkinju.

Elizabeth Rood, otpravnica poslova američkog veleposlanstva u Rusiji, rekla je da su Sjedinjene Države predale ozbiljan prijedlog na razmatranje, ali nisu od Rusije dobile "ozbiljan odgovor", prenosi RIA.


Rusija i SAD razmatrali su dogovor prema kojem bi se Griner, koja je suočena s devet godina zatvora u Rusiji zbog optužbi za trgovinu drogom, mogla vratiti u Sjedinjene Države u zamjenu za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Nikakav dogovor nije postignut usred pojačanih napetosti između dviju zemalja.

Američka košarkašica Brittney Griner, uhićena u Moskvi i osuđena za "trgovinu drogom", ovog je mjeseca prebačena u rusku kažnjeničku koloniju na izdržavanje kazne.

Podupiratelji 32-godišnje košarkašice ističu da je riječ o politički motiviranom slučaju te optužuju ruske vlasti da je drže kao taoca u prilikama napetosti između Moskve i Washingtona u vezi s Ukrajinom.

SAD i Rusija mjesecima su pregovarali o razmjeni koja bi uključila Griner i druge Amerikance u rukama Moskve, koja se, pak, nada da će vratiti Buta.

Viktor But, nazvan "trgovcem smrću", uhićen je na Tajlandu 2008. i sada služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u. Njegov je život, među ostalim, bio tema filma "Gospodar rata" u kojemu Nicolas Cage glumi bezočnog trgovca oružjem.

Rusija je više puta kritizirala SAD zbog davanja izjava u javnosti o pregovorima o razmjeni zatvorenika, pozivajući ga da ih drži u tajnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!