Rigorozne mjere u Italiji, obustavljena sva nepotrebna proizvodnja

21.03.2020.

19:47

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/HRT

Foto: printscreen, Facebook, @GiuseppeConte

Foto: printscreen, Facebook, @GiuseppeConte

Foto: - / -

Iz Bergama i dalje stižu prizori konvoja vojnih kamiona koji prevoze mrtve u druge gradove jer u lokalnoj mrtvačnici nema mjesta.
Iz Italije šokantne vijesti, najgore do sada, u samom jednom danu umrlo je 793 građana. Od početka pandemije umrlo ih je 4825. Velik je i broj novozaraženih - njih više od 6 i pol tisuća.

Talijanski premijer Giuseppe Conte večeras se obratio građanima uživo putem svoje Facebook stranice. Izjavio je da se u Italiji obustavlja sva proizvodnja u cijeloj zemlji osim one najnužnije. Među kjučnim djelatnostima koje će nastaviti proizvoditi su poljoprivreda, ribarstvo i proizvodnja hrane i pića.

- Ostaju otvoreni supermarketi i ljekarne, a bit će osiguranie poštanske, financijske i prometne usluge. Alternative nemamo. U ovom se trenutku moramo oduprijeti, jer samo na taj način možemo zaštititi sebe, poručio je talijanski premijer.Vojni konvoji u Bergamu i dalje prevoze mrtve

Iz talijanskog grada Bergama i dalje stižu prizori konvoja vojnih kamiona koji prevoze mrtve u druge gradove jer u lokalnoj mrtvačnici nema mjesta. Ako se ovako nastavi idućih mjeseci, morat ćemo pokapati u masovnim grobnicama, kažu u lokalnom pogrebnom poduzeću.

- Broj umrlih u Bergamu četiri je puta veći nego što je uobičajeno i stalno raste. Moramo zahvaliti vojsci što nam pomaže normalizirati stanje u mrtvačnici i onoj privremenoj u crkvi na groblju, kazao je član gradskog vijeća Bergama Giacomo Angeloni.

U bolnicama je opsadno stanje

Talijanski zdravstveni sustav grca pod teretom pandemije. Liječnici se dan i noć bore za svakog oboljelog u situaciji u kojoj nedostaje svega: od medicinske opreme do osoblja.- Prognoze se ne mogu davati, broj mrtvih i zaraženih je posljedica toga što nisu na vrijeme doneseni propisi o karanteni, a i kad je uvedena, nisu se svi pridržavali mjera. Danas su, npr. mnogi htjeli na more, iako je zabranjeno kretanje. Danas je zabranjen, primjerice, odlazak u parkove i trčanje po ulicama, ali ima i onih koji misle da je koronavirus u Lombardiji mutirao u odnosu na onaj u Kini. Virologinja sa sveučilišta u Floridi Ilaria Capua kaže da je zagađenost zraka utjecala na širenje zaraze u Lombardiji. Čeka se da se vidi utjecaj virusa u Milanu, gdje su se do prije par dana ljudi šetali kao da se ništa ne događa. Čeka se vrhunac  zaraze da bi se vidjelo spuštanje krivulje i odahnulo od grča u kojem se Italija nalazi, javlja iz Rima naš dopisnik Silvije Tomašević.

Prije točno mjesec dana u bolnici blizu Padove, na sjeveru Italije, umro je Adriano Trevisan koji će ostati zapamćen kao prva žrtva koronavirusa u Europi.

U mjesec dana, Italija je s tri zaražena skočila na više od 47 tisuća. Prvi službeni slučaj objavljen je 20. veljače kada se zaraženi 38-godišnjak javio u bolnicu u Codognu. Stručnjaci kažu da se zaraza pojavila mnogo ranije, prerušena u slučajeve upale pluća i običnu gripu. Kad su je otkrili, već se otela kontroli. U posljednjih 10-ak dana, cijela je zemlja u izolaciji, ali zasad nema rezultata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!