Rijetka društvena reforma u Omanu: Liberaliziran brak sa strancima

19.04.2023.

18:12

Autor: I.Z./HRT/Hina

Liberaliziran brak sa strancima

Liberaliziran brak sa strancima

Foto: - / Shutterstock

Omanci više ne trebaju dozvolu države za vjenčanje sa stranim državljanima, prema dekretu koji je sultan izdao ovoga tjedna u rijetkoj društvenoj reformi u konzervativnoj zaljevskoj zemlji.

Sultan Hajtam bin Tarik Al Said je, otkako je preuzeo vlast 2020. nakon 50-godišnje vladavine pokojnog sultana Kabusa, počeo provoditi dugo odgađane reforme za poboljšanje fiskalne stabilnosti i privlačenje stranih ulaganja.

Mediji u Omanu, koji su pod strogom kontrolom vlasti, navode kako su Omanci prethodno morali ispuniti određene uvjete, primjerice da su određene dobi, kako bi dobili dopuštenje za brak sa strancima.

Neovlašteni brakovi povlačili su sa sobom novčane kazne.

U nedjelju su omanski državni mediji objavili da je sultan Hajtam izdao dekret 23/2023 kojim je poništen zakon iz 1993. prema kojemu ministarstvo unutarnjih poslova odobrava svaki brak sa strancem.

- Činjenice i okolnosti života su se promijenile, a i ekonomska situacija je drugačija (od tog zakona iz 1993.), rekao je omanski odvjetnik Salah Al Makbali Reutersu u ponedjeljak.

U dekretu se navodi da brakovi sa strancima ne smiju biti u suprotnosti sa šerijatom (islamski pravni sustav), javnim redom ili drugim odredbama poput onih koji zabranjuju određenim državnim dužnosnicima vjenčanje sa strancima.

Brakovi koji su ranije smatrani nezakonitima sada se mogu legalizirati.

Od 3,8 milijuna stanovnika Omana samo nešto više od pola ih ima omansko državljanstvo.

Oman je relativno mali proizvođač sirove nafte u usporedbi sa svojim bogatijim susjedima, a pogođen je padom cijena nafte nakon 2014. i padom cijena izazvanim pandemijom.

Odnedavno su više cijene nafte i fiskalne reforme smanjile državni deficit, a rejting agencija S&P prošlog je mjeseca revidirala izglede Omana sa stabilnih na pozitivne.

Agencija navodi da vlada popravlja svoju bilancu i da je bruto državni dug pao na 40 posto BDP-a 2022. u odnosi na oko 60 posto 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!