07:41 / 15.04.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Rijetka proljetna snježna mećava pogodila Kanadu

Rijetka proljetna snježna mećava pogodila Kanadu

Rijetka proljetna snježna mećava pogodila Kanadu

Foto: Shannon VanRaes / REUTERS

Rijetka proljetna snježna mećava ovog je tjedna zahvatila zapadnu kanadsku regiju Prairies i dijelove pokrajine Ontario, zatvarajući ceste, zračne luke i škole, te ostavljajući gomilu snijega i pune ruke posla službama i stanovnicima.

Snijeg je pao i u američkim državama Sjeverna Dakota i Montana.

Natalie Hasell, meteorologinja u Environment Canada, rekla je za AFP da se "rijetko" vidi takav vremenski događaj u kojemu padne 30 centimetara snijega u travnju, kada se većina Kanađana priprema za proljeće.

Samo dvije snježne oluje tog intenziteta zabilježene su u ovo doba godine od 1902. Posljednja takvih razmjera, 1997., tri je dana trajala u pokrajini Manitobi i ušla u povijest kao "oluja stoljeća."

Samo nekoliko tjedana nakon što se otopio zadnji zimski snijeg u sezoni 2021.-2022., prognoze su upozorile u srijedu na "povijesnu" zimsku oluju, s 30 do 50 centimetara svježeg snijega u Manitobi i Saskatchewanu do kraja dana, a u petak, ponegdje i do 80 centimetara snijega uz jak vjetar.

Hasell je rekla da se najgori scenarij dosad nije ostvario, ali snijeg nastavlja padati. Zabilježeno je nekoliko nestanaka struje, ali mnoge škole i ceste su zatvorene u gradu i okolici.

Air Canada je u srijedu otkazala 21 let za i iz Winnipega. Očekuje se da će nevrijeme stati do danas navečer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!