Brkić: Očekuje se da će Johnson biti saveznik Sunaku

26.10.2022.

09:53

Autor: HTV/HRT

Izabran novi premijer Velike Britanije

Izabran novi premijer Velike Britanije

Foto: HTV / HRT

Rishi Sunak prva je osoba azijskog podrijetla i prvi Hindus koji će voditi građane Britanije. Za tamošnje konzervativce njegova pobjeda je trijumf raznolikosti i bolje prezentacija britanske politike u kojoj dominiraju stariji bijelci. Sunak je uz to najmlađi premijer u više od dva stoljeća otočne politike. 


O tome hoće li bivši ministar financija, a danas premijer, vratiti ekonomsku stabilnost Britanije, zaustaviti pad funte i životnog standarda građana, govorio je u emisiji "Studio 4", prof.dr.sc. Luka Brkić, stručnjak za međunarodne odnose.

- Sunak ima pred sobom barem dvije grupe problema koje stoje pred politikom Velike Britanije, a to je vezano uz izlazak Britanije iz EU sa svim negativnim aspektima. Druga grupa problema su vezani uz rat u Ukrajini, rekao je.

Njegova supruga Akshata Murthy kći je Indijskog multimilijardera osnivača tehnološkog diva „Infosys" - njegovi kritičari tvrde kako mu supruga nije prijavljena u Britaniji i da ne plaća porez u državi koju njezin suprug vodi.

Na pitanje hoće li mu to smetati u javnosti, Brkić je rekao da vjerojatno hoće, ali ne vjeruje da će mu to biti veliki politički problem.

Naglašava kako je funta slabi iz objektivnih razloga. Od pandemije velika su novčana sredstva ubačena u gospodarstvo, dolazi do deficita.

- Kada je riječ o funti, dodatan problem njezinog pada je, osim rata u Ukrajini, odnos eura prema dolaru, ali i ono što je napravila njegova prethodnica koja je išla s velikim rezovima u proračunskim sredstvima, tako što je rezala porez najbogatijima s neoliberalnom idejom da će se taj novac od gore slijevati prema nižim slojevima, rekao je Brkić.

Dolaskom novog premijera, funta je blago narasla. Brkić je rekao kako se očekuje da on neće voditi fiskalnu politiku kao njegova prethodnica.

Vojno i gospodarski Britanija snažno pomaže obranu Ukrajine. Brkić smatra da s novim premijerom neće doći do promjene toga.

Postavlja se pitanje koliko je Sunaku bitna potpora Konzervativne stanke koja ipak nije stala u potpunosti iza Liz Truss, što se pokazalo pogubno za njenu kratku premijersku karijeru. 

Brkić smatra da će Boris Johnson biti Sunaku saveznik.

- Mislim da je to realno očekivati s obzirom na Johnsonovo ponašanje koji se povukao iz kandidature za ponovno osvajanje čelništva Konzervativne stranke i premijerske funkcije. Iako vrag je uvijek u detaljima, borba za vlast je tako slatka, moguća su sva iznenađenja. 

Ističe kako je Brexit velika pogreška politike Velike Britanije. Kako kaže, to je za građane bila velika obmana.

- Svi problemi vezani za izlazak iz EU još nisu na dnevnom redu. Ta iluzija da Velika Britanija ponovno može postati imperij je potpuno neutemeljena, naglasio je Brkić.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!