Rishi Sunak u Belfastu pozvao na prekid političke blokade

19.04.2023.

20:08

Autor: Hina/HRT/V.G.

Rishi Sunak

Rishi Sunak

Foto: Kirsty Wigglesworth / Reuters

Britanski premijer Rishi Sunak opetovao je u srijedu poziv na uspostavu sjevernoirskih institucija, pojačavši pritisak na unioniste koji ih bojkotiraju već godinu dana, u prigodi 25. obljetnice mira u britanskoj pokrajini.


- Pozivam vas da učinite sve kako biste Stormont, sjedište lokalne vlasti, "osposobili za rad", rekao je u Belfastu na konferenciji organiziranoj u prigodi obljetnice mirovnog ugovora.

- Siguran sam da je to dobra stvar za jedinstvo četiriju nacija Ujedinjenog Kraljevstva, istaknuo je.

- Svim srcem vjerujemo da je Sjeverna Irska jača u okviru Ujedinjenog Kraljevstva i da je Ujedinjeno Kraljevstvo jače sa Sjevernom Irskom, poručio je, obraćajući se unionistima Demokratske unionističke stranke (DUP).

Ocijenivši odredbe o odnosima poslije brexita prijetnjom za britansku pokrajinu u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, DUP zasad nije uvjeren u uspjeh za koji se London izborio u višemjesečnim pregovorima s Bruxellesom.

DUP više od godinu dana bojkotira sjevernoirske ustanove u znak prosvjeda protiv posljedica brexita za pokrajinu, onemogućivši tako formiranje vlade u kojoj sudjeluju republikanci i unionisti, kao što je predviđeno ugovorom na Veliki petak.

Na konferenciji na Kraljičinu sveučilištu u Belfastu u prigodi 25. obljetnice ugovora, s više strana su se čuli pozivi da se uvjeri DUP da prekine političku blokadu.

- Danas je na sjevernoirskim političkim dužnosnicima da preuzmu inicijativu, da uzmu povijest i sudbinu u svoje ruke, rekao je irski premijer Leo Varadkar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!