Sunak još treba pridobiti torijevce i DUP za dogovor o Sjevernoj Irskoj

28.02.2023.

Zadnja izmjena 13:36

Autor: Hina/HRT/R.S.

Rishi Sunak

Rishi Sunak

Foto: Jessica Taylor / Reuters

Dogovor s s Bruxellesom o provedbi protokola o trgovini sa Sjevernom Irskom velika je pobjeda britanskog premijera Rishija Sunaka jer je uspio ono u čemu njegovi prethodnici nisu, piše Euronews.

No dogovor nije konačan budući da Sunak mora umiriti i osigurati potporu nekih članova svoje Konzervativne stranke te političara u Sjevernoj Irskoj, ponajprije članova protestantske Demokratske unionističke stranke (DUP).

Rezime ponedjeljka


Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija u ponedjeljak su postigli dogovor o rješenju spora o trgovini sa Sjevernom Irskom nakon Brexita.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen doputovala je u Englesku kako bi sa Sunakom sklopila dogovor o provedbi Protokola o Sjevernoj Irskoj i otvorile novo poglavlje u svojim odnosima.

Dogovor, nazvan Windsorski okvir, omogućit će neometani promet robe u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. To će okončati spor koji je izazivao tenzije u odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a, uzrokovao pad regionalne vlade u Belfastu i uzdrmao sjevernoirski mirovni proces.

Obraćajući se donjem domu parlamenta u ponedjeljak navečer, Sunak je rekao da su Ujedinjeno Kraljevstvo i EU postigli odlučujući napredak.

Windsorski okvir omogućuje neometanu trgovinu u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu. Štiti mjesto Sjeverne Irske u našoj uniji i čuva suverenitet njezina naroda, istaknuo je.

Bitka tek napola dobivena

Sada Sunak mora prodati dogovor zastupnicima svoje Konzervativne stranke i svojim saveznicima u Sjevernoj Irskoj. To bi se moglo pokazati težim dijelom posla.

DUP bojkotira sjevernoirsku vladu u kojoj dijeli vlast sa Sinn Feinom dok ne bude zadovoljan trgovinskim aranžmanima.

Sjeverna Irska je jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva koji dijeli kopnenu granicu s jednom državom članicom EU-a, Republikom Irskom.

Kada je Ujedinjeno Kraljevstvo izišlo iz EU-a 2020., dvije strane dogovorile su se da na irskoj granici neće biti carinskih i drugih kontrola jer je otvorena granica ključni stup sjevernoirskog mirovnog procesa.

No to je razljutilo unionističke političare, koji tvrde da takav aranžman potkopava sjevernoirsku poziciju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prvo, postoje kontrole za neku robu koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Drugo, to je značilo da je Sjeverna Irska još uvijek podređena zakonima EU-a.

- Općenito, jasno je da je postignut znatan napredak u mnogim područjima, ali treba i priznati da i dalje postoje ključni razlozi za zabrinutost. Ne može se, na primjer, sakriti da u nekim sektorima našeg gospodarstva u Sjevernoj Irskoj, u našem dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, i dalje vrijedi zakonodavstvo EU-a, reagirajući na dogovor Londona i Bruxellesa, rekao je čelnik DUP-a Sir Jeffrey Donaldson.

Nacionalistička stranka Sinn Fein želi da sjevernoirska vlada što je prije moguće nastavi s radom.

Tijekom cijele rasprave o brexitu dosljedno ponavljamo da se zaboravilo na narod koji je ostao u neizvjesnoj situaciji, rekla je zamjenica predsjednika sjevernoirske vlade Michelle O'Neill. Nadam se da je danas, jer smo na kraju pregovore, dogovor konačan.

Pridobiti konzervativce

Sunak naposljetku mora dobiti potporu vlastite stranke. Premijer nastoji uvjeriti tvrdokorne torijevce da podrže dogovor tvrdeći da bi daljnje odgode u provedbi Protokola o Sjevernoj Irskoj značile suicid na izborima.

Prošli tjedan govorilo se da bi se čak stotinu torijevaca moglo pobuniti protiv premijera. No stranka se nada da će taj broj pasti na dva tuceta zastupnika, što znači da će se Sunak morati osloniti na glasove oporbenih laburista, koji su rekli da će podržati dogovor s EU-om.

Reakcija


Dublin, Belfast, London i Bruxelles uglavnom su pozitivno dočekali dogovor postignut u ponedjeljak.

Irski premijer Leo Varadkar pozdravio je dogovor.

- To je rezultat dugog procesa traženja zajedničkih rješenja i odajem priznanje dvama timovima koji su naporno i u dobroj vjeri radili da bismo stigli do ove točke, rekao je. 

Bijela kuća također je izrazila zadovoljstvo. Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je Windsorski okvir.

- Cijenim napore čelnika i dužnosnika na svim stranama koji su neumorno radili na tome da se pronađe rješenje koje će štititi mjesto Sjeverne Irske i na britanskom unutarnjem tržištu i na europskom jedinstvenom tržištu, na korist svim zajednicama u Sjevernoj Irskoj, rekao je Biden.

- Uvjeren sam da će narod i poduzeća u Sjevernoj Irskoj moći u potpunosti iskoristiti gospodarske prilike koje pružaju ova stabilnost i sigurnost i Sjedinjene Države spremne su podržati golem gospodarski potencijal regije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!