Robert Barić: Kijev će se teško oduprijeti napadu Rusije

25.02.2022.

11:07

Autor: HRT

Situacija u Ukrajini se pogoršava. Komentirao ju je jutros u posebnoj emisiji HTV-a sigurnosni stručnjak Robert Barić.

Situacija u Ukrajini se pogoršava. Komentirao ju je jutros u posebnoj emisiji HTV-a sigurnosni stručnjak Robert Barić.

Foto: HRT / IMS

Situacija u Ukrajini se pogoršava. Komentirao ju je jutros u posebnoj emisiji HTV-a sigurnosni stručnjak Robert Barić. 

- Činjenica je da ruske snage napreduju i to koncentrično pravcima iz Bjelorusije – očito je cilj da se što prije okruži Kijev. Zatim iz Rusije i sa Krima. Možda je najteže za napredovanje od Bjelorusije prema Kijevu, jer to nije teren pogodan za brze oklopima organizirane prodore. To je ispresijecano rijekama, močvarama i šumama, što se vidjelo u Drugom svjetskom ratu, ali snage iz Rusije i Bjelorusije polako idu. Vidi se da se ukrajinska vojska ne može suprotstaviti Rusiji u frontalnom konvencionalnom ratovanju, komentirao je jutros za HTV.

Barić dodaje kako će se Kijev teško oduprijeti napadu Rusije.

- Borbe unutar gradova su uvijek skupe, dugotrajne, i mogu biti velike žrtve – i vojne i civilne. Rusi će pokušati ciljano ići radi uništavanja otkrivenih formacija ukrajinske vojske. Bez obzira na sve, Putin ne želi razoreni Kijev nego samo brzu i relativno čistu pobjedu da bi mogao Ukrajinu staviti pred svršeni čin, smatra.

Što se tiče uzbuna na zapadu Ukrajine, Barić kaže kako se radi o zračnim udarima izvršenim na području cjelokupne Ukrajine.

- Ruski cilj je sad što je više moguće onesposobiti cjelokupni obrambeni sustav. Prvo su bili udari po mjestima protuzračne obrane, zračnim bazama. Sada se ti ciljevi šire. To je standardna praksa, i to je za očekivati. To su radili i Amerikanci u Iraku dva puta. U ovoj fazi, teško da će Rusi ići dalje od rijeke Dnjepar, ali dovoljno im je da stave pod kontrolu istočni dio Ukrajine i obalni pojas – u tom slučaju će ukrajinsko vodstvo biti pred dilemom 'što sada', objašnjava.

Šokantan je podatak kako je mali gradić Odesa, koji se nalazi na zapadu Ukrajine, zapravo bliži Zagrebu nego granici s Rusijom – to samo pokazuje koliko se sve odvija blizu granice s Hrvatskom.

- Te udaljenosti su relativne, nema šanse da se taj napad dalje širi. Putin želi slomiti Ukrajinu što je brže moguće i onda ponuditi dogovor. Cilj ukrajinske postrojbe je primarno vojna sposobnosti i izbjegavanje borbe u gradovima što je duže moguće – to je za sada to, zaključuje Barić.

Pogledajte razgovor: 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!