Robert Kennedy mlađi, nećak JFK-a, kandidat na predsjedničkim izborima 2024.

19.04.2023.

22:19

Autor: T.D./HRT/Hina

Robert Kennedy mlađi

Robert Kennedy mlađi

Foto: Brian Snyder / REUTERS

Kontroverzni Robert Kennedy mlađi, nećak ubijenog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, objavio je u srijedu kandidaturu za američke predsjedničke izbore 2024.

- Objavljujem kandidaturu za demokratske predizbore, rekao je pred pristašama u Bostonu 69-godišnjak čiji izgledi za uspjeh nisu veliki. Robert Kennedy mlađi je sin bivšeg demokratskog ministra pravosuđa i predsjedničkog kandidata Roberta Kennedyja koji je ubijen 1968. te nećak predsjednika ubijenog pet godina ranije.

Odvjetnik specijaliziran za ekološke teme, poznat je od 2005. kao zagovornik teorije urote u vezi s cjepivima, za koja tvrdi da su povezana s autizmom. Neki njegovi pristaše na skupu nosili su kape s natpisima protiv cijepljenja.

Na tom skupu u državi Massachusettsu - izbornoj bazi obitelji Kennedy - obećao je da će ukinuti podjele koje razdiru Sjedinjene Države tako što će napokon "reći istinu američkom narodu".

Robert Kennedy mlađi je jedan od rijetkih kandidata koji službeno objavio svoju kandidaturu, dok demokratski tabor očekuje odluku predsjednika Joea Bidena.

Osamdesetogodišnji stanar Bijele kuće tvrdi da se planira kandidirati za drugi mandat, ali još nije službeno potvrdio ulazak u kampanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!