14:06 / 08.02.2020.

Autor: D.M./HRT

Roboti u borbi protiv koronavirusa i na ulicama

-

-

Foto: - / -

Najzanimljiviji su, pak, oni roboti koji u roku od pet minuta mogu ubiti sve bakterije na površini od 21 četvornog metra.
Kinezi vode u utrci za 5G mobilnu tehnologiju. Nadziran upravo na taj način, na kineske ulice izlazi novi čuvar - robot koji mjeri temperaturu ljudskog tijela. Može kontrolirati i nose li građani maske.

 Broj umrlih od koronavirusa povećao se na 717
Hrastić za HRT: Hrvati nisu zaraženi, ali ne mogu napustiti brod
 Brže otkrivanje koronavirusa - za sve kriv ljuskavac?
Koronavirus - pravo lice zaraze
● Epidemije 20. stoljeća bile su smrtonosnije od današnjih 

Svrha mu je - smanjiti ljudske kontakte pa tako i prijenos koronavirusa. S obzirom na to da ondje nema mnogo rasprava o ljudskim pravima i pravu na privatnost, osobe za koje se sumnja da su zaražene lako mogu biti identificirane i njihove fotografije proslijeđene nadležnim službama.
- S obzirom na trenutačnu hardversku konfiguraciju, robot istodobno može mjeriti temperaturu 10 osoba. Može kombinirati snimke temperature i fotografije. Primjerice, kad utvrdi da je nečija tjelesna temperatura povišena, snimit će fotografiju te osobe u visokoj razlučivosti, kaže razvojni inženjer Zhang Shaofei.
U Prvoj bolnici Nanjingu u Kini roboti znatno olakšavaju život medicinskom osoblju. Neki razvrstavaju, doziraju pa i dostavljaju lijekove, te bacaju one kojima je istekao rok. Još su važniji oni koji u suhi zrak raspršuju dezinficijens i čiste svaki kutak prostora.
Najzanimljiviji su, pak, oni koji se temelje na tehnologiji ultraljubičastog zračenja, odnosno svjetla. U pet minuta mogu ubiti sve bakterije na površini od 21 četvornog metra. Svaki od njih ima devet lampi sa snažnim UV žaruljama, mogu potpuno dezinficirati dijelove tijela i zrak, kazala je Li Lin, glavna sestra na zaraznom odjelu Prve bolnice Nanjing.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!