11:42 / 11.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Rohani izrazio spremnost za suradnju s Bidenom

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da je spreman surađivati s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom.
Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da je spreman surađivati s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

➡️
Johnson, Macron i Merkel telefonski čestitali Bidenu
➡️ Počinje pravna bitka za Bijelu kuću
➡️ Demokrati osigurali većinu u Predstavničkom domu Kongresa
➡️ SAD: Republikanci ojačani u utrci za Senat

-
Cilj nam je ukloniti teret američkih sankcija s pleća iranskog naroda ... taj je cilj u skladu s nacionalnim interesima, rekao je Rohani u govoru koji je prenijela državna televizija.

Rekao je da je Iran spreman za pregovore sa Sjedinjenim Državama, pod uvjetom da se Joe Biden vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i ukine sankcije koje je uveo predsjednik Donald Trump.

- Morali bismo učiniti sve da našu zemlju i narod vratimo u vrijeme između 2016. i 2017., nakon nuklearnog sporazuma i ukidanja sankcija kada je Iran proživljavao gospodarski rast, rekao je Rohani.

Također je pozvao svoje protivnike da ne ometaju ove ciljeve. Iranski tvrdolinijaši protive se Rohanijevoj prozapadnoj politici i nuklearnom sporazumu i navijali su za Trumpovu pobjedu. Rohanijev savjetnik Diako Hoseini očekuje da će Trump zakomplicirati Bidenov povratak nuklearnom sporazumu "sabotažom" prije nego što napusti dužnost, rekao je novinskoj agenciji ISNA.

- Da bismo neutralizirali ove planove, trebali bismo biti suzdržani dok nova američka vlada ne preuzme dužnost u siječnju i ne dopustiti da nas isprovociraju, rekao je Hoseini.

Trump je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program i spriječiti Iran u izradi atomske bombe, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Također je uveo nove sankcije Iranu, gurnuvši zemlju u najtežu gospodarsku krizu u povijesti, koju je pogoršala pandemija koronavirusne bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!