Rostehnadzor je upozoravao podružnicu Norilsk Nickela na prekršaje još 2017.

05.06.2020.

13:56

Autor: M.M./Hina

default error photo
Predsjednik Vladimir Putin proglasio je izvanredno stanje u toj regiji.
Ruska savezna agencija za ekološki, tehnološki i nuklearni nadzor, Rostehnadzor, upozorila je podružnicu rudarskog diva Norilsk Nickela u razdoblju 2017-2018. na niz nepravilnosti na lokaciji na Arktiku gdje je prošli tjedan došlo do ogromnog curenja dizelskog goriva, objavio je medijski portal RBC.

Greenpeace je usporedio razmjere te katastrofe u kojoj se 15.000 tona goriva izlilo u rijeku, a 6000 tona pod zemlju nedaleko od sjevernog ruskog grada Noriljska, s ekološkom katastrofom 1989. kada je iz tankera Exxon Valdeza iscurila ogromna količina nafte.

Predsjednik Vladimir Putin proglasio je izvanredno stanje u toj regiji i oštro je kritizirao na video konferenciji u srijedu čelnika kompanije zbog zakašnjelog odgovora.

Norilsk Nickel rekao je da je topljenje permafrosta zbog klimatskih promjena možda nagrizlo temelje spremnika za gorivo u termoelektani u Noriljsku zbog čega je došlo do pada tlaka i curenja goriva.

Ekolozi godinama upozoravaju da klimatske promjene zbog kojih se Arktik zagrijava brže od drugih područja predstavljaju prijetnju infrastrukturi izgrađenoj na vječnom ledu.

Rostehnadzor proveo je tri inspekcije u termoelektrani 2017-2018. i otkrio je niz nepravilnosti, uključujući one koje se tiču spremnika goriva, izvijestio je RBC.

Otkriveno je da termoelektrana, uz druge nepravilnosti, nije očistila hrđu sa zidova i krovova nekih spremnika goriva kao što su joj naložile vlasti godinama ranije.

Tvrtka Norilsk Nickel, svjetski vodeći proizvođač nikla i paladija, tvrdi da takve nepravilnosti nisu identificirane u spremniku goriva u kojem je pao tlak nego u drugim spremnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!