13:44 / 02.02.2021.

Autor: Hina/HRT

RS naručila 400 tisuća doza ruskog cjepiva, Federacija čeka zapadno

Rusko cjepivo Sputnik V

Rusko cjepivo Sputnik V

Foto: Eduard Korniyenko / Reuters

Za razliku od RS, Federacija BiH nije pregovarala s proizvođačima cjepiva iz Rusije i Kine te i dalje očekuje cjepivo zapadnih proizvođača, naručeno posredstvom mehanizma COVAX.

 U BiH bit će dopremljeno najmanje 400 tisuća doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa a sva ta već naručena količina bit će iskorištena za osobe koje žive na području Republike Srpske, najavio je u utorak ravnatelj entitetskog Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

On je novinarima u Banjoj Luci pojasnio kako je u ponedjeljak zrakoplovom dopremljeno dvije tisuće doza cjepiva Sputnjik V, no one su namijenjene ispitivanju u laboratoriju Agencije za lijekove BiH kako bi se provjerila ispravnost i potvrdilo da rusko cjepivo ispunjava standarde potrebne za njegovu uporabu.

Kada se obavi taj postupak počet će i cijepljenje, a prvi će cjepivo dobiti zaposleni u zdravstvenim ustanovama te štićenici domova za starije osobe.

Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti i kemijskih parametara cjepiva u laboratoriju može potrajati do dva tjedna.

- Agencija za lijekove provodi kontrolu serije koja dolazi, a (rusko) cjepivo se dobavlja sustavom interventnog uvoza, kazao je Zeljković. Po njegovim riječima, kasnije tijekom veljače u RS se očekuje isporuka 200 tisuća doza ruskog cjepiva, čime će se cijepiti 100 tisuća osoba, a ista količina odnosno novi kontigent očekuje se u ožujku.

Za razliku od RS, Federacija BiH nije pregovarala s proizvođačima cjepiva iz Rusije i Kine te i dalje očekuje cjepivo zapadnih proizvođača, naručeno posredstvom mehanizma COVAX.

Ništa od oko 1,23 milijuna doza, koliko je naručeno i plaćeno, još nije stiglo u BiH pa u toj zemlji još nitko nije cijepljen protiv koronavirusa.

Unatoč toj činjenici, kao i blagim mjerama ograničenja, epidemiološka situacija u BiH i dalje je razmjerno povoljna. U utorak su potvrđena 262 nova slučaja zaraze, a u protekla 24 sata umrlo je 13 zaraženih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!