09:10 / 03.05.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Medijske slobode: Slovenija i BiH u velikom padu, Crna Gora jako napredovala

Internetski sadržaj  pojačava političke podjele i globalne napetosti

Internetski sadržaj pojačava političke podjele i globalne napetosti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovenija i Bosna i Hercegovina prilično su nazadovale na ovogodišnjoj listi indeksa medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF), ali je suprotno u drugim dvjema Hrvatskoj susjednim zemljama. Crnogorski napredak je gotovo senzacionalan, a na listi se uspela i Srbija.

Slovenija je na listi pala za 18. mjesta, sa 36. na 54., i tako se smjestila iza Hrvatske. To je najlošiji plasman Slovenije otkako RSF objavljuje indeks medijskih sloboda.

Slovensko novinarsko društvo (DNS) smatra da je to novi dokaz srozavanja novinarskih standarda u zemlji, za što odgovornim drži posebno aktualnu vladu Janeza Janše, odnosno njene pritiske na novinare i redakcije.

Sloboda medija i novinara ključna je za demokratski proces, a prilike u Sloveniji su loše", navela je u priopćenju vodeća slovenska novinarska udruga.

Politika, a posebno ona koja je sada na vlasti, novinare želi svesti na propagandiste, a diskreditirati sve one koji na to ne pristaju. U takvoj sredini nije ugodno biti novinar, navodi slovensko novinarsko društvo.

Na listi je pala i Bosna i Hercegovina, s lanjskog 58. mjesta na ovogodišnje 67. Ondje mediji posebno loše stoje po ekonomskim indikatorima, na 101. su mjestu, dok su po zakonodavnom okviru na relativno dobrom 35.

Razloga za zadovoljstvo mogu imati u Crnoj Gori koja je s katastrofalnog prošlogodišnjeg 104. mjesta skočila na 63., uglavnom zato jer je broj napada na novinare ove godine bio znatno manji.

Srbija se, pak, s 93. mjesta popela na 79. U toj je zemlji zakonodavni okvir dobar, bolji nego u Hrvatskoj po RSF-u, ali je zemlja po ekonomskom i političkom indikatoru na katastrofalnom 129. odnosno 118. mjestu.

Još dvije Hrvatskoj susjedne zemlje članice EU-a lošije su plasirane od nje.

Italija je s 41. pala na 58. mjesto, a Mađarska se nalazi na 85., što je doduše za sedam mjesta bolje nego 2021.

Inače, uvjerljivo najlošija zemlja EU-a po indeksu slobode medija je Grčka na 108. mjestu, ispred Bugarske koja je 92. 

RSF: Internetski sadržaj pojačava političke podjele i globalne napetosti

Neregulirani internetski sadržaj proširio je dezinformacije i propagandu koji su pojačali političke podjele širom svijeta, potaknuli međunarodne napetosti i pridonijeli ruskoj invaziji na Ukrajinu, upozorili su u utorak Reporteri bez granica (RSF) u povodu objave Svjetskog indeksa sloboda medija za 2022.


Istaknuli su da u demokratskim društvima nastaju sve jače pukotine zbog društvenih medija koji šire dezinformacije i da sve više medija slijedi tzv. "Fox News model", odnosno kontroverznu desničarsku televizijsku mrežu u Sjedinjenim Državama.


Istodobno, despotski i autokratski režimi koji strogo kontroliraju informacije u svojim društvima koriste svoju asimetričnu poziciju da vode propagandne ratove protiv demokracija i potiču podjele unutar njih, naglašava RFI u svojem godišnjem Svjetskom indeksu medijskih sloboda.

- Polarizacija na tim dvjema razinama potiče povećanu napetost, ustvrđuju Reporteri bez granica u sažetku godišnjeg izvješća.

U izvješću se navodi da je Rusija, u kojoj uglavnom dominiraju državni mediji, a neovisni se sve više guše, napala Ukrajinu nakon propagandnog rata.

- Stvaranje medijskog oružja u autoritarnim zemljama eliminira pravo njihovih građana na informacije, ali je također povezano s porastom međunarodnih napetosti, što može izazvati najgore vrste ratova", rekao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Dodao je da činjenica da zapadni mediji sve više slijede model Fox Newsa također predstavlja "pogubnu opasnost za demokracije jer potkopava temelj građanskog sklada i tolerantne javne rasprave".

Deloire je pozvao zemlje da usvoje odgovarajuće pravne okvire za zaštitu demokratskih prostora internetskih informacija.

Stanje sa slobodom medija 'vrlo je loše'


Stanje je "vrlo loše" u 28 zemalja, prema ovogodišnjem rangiranju 180 zemalja i regija na temelju stupnja slobode koju imaju novinari.

Najniže su rangirane Sjeverna Koreja (na 180. mjestu), Eritreja (179.) i Iran (178.), a blizu su Mjanmar (176.) i Kina (175.).

Rusija (155.) i saveznica Bjelorusija (153.) također su na crvenoj listi najrepresivnijih.

Hong Kong je pao na 148. mjesto, što odražava nastojanja Pekinga da iskoristi "zakonodavni arsenal da ograniči stanovništvo i odsječe ga od ostatka svijeta", priopćio je RSF.

Norveška, Danska i Švedska ponovno su na vrhu ljestvice te predstavljaju demokratski model "zemalja u kojima cvjeta sloboda izražavanja".

Nevladina organizacija ove je godine pohvalila Moldaviju (40.) i Bugarsku (91.) zbog promjena u vladi i "nade za poboljšanje situacije za novinare".

No navodi se da "oligarsi još uvijek posjeduju ili kontroliraju medije" u obje države.

Polarizacija medija "hrani i pojačava unutarnje društvene podjele u demokratskim društvima" kao što su Sjedinjene Države (42.).

Taj je trend još izraženiji u neliberalnim demokracijama poput Poljske (66.), zemlje Europske unije u kojoj RSF također zamjećuje gušenje neovisnih medija.

Nevladina organizacija osnovana 1985. godišnji indeks objavljuje od 2002., a postala je trn u oku autokratskim i despotskim režimima diljem svijeta.

U ovogodišnjem popisu primijenjena je nova metodologija koja redefinira slobodu medija i koristi pet novih pokazatelja - politički kontekst, pravni okvir, ekonomski kontekst, sociokulturni kontekst i sigurnost - kako bi se odrazila njezina "složenost".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!