RSF: Ruske trupe hladno pogubile fotografa u Ukrajini

22.06.2022.

23:56

Autor: P.F./Hina

Maksim Levin

Maksim Levin

Foto: Stanislav Kozliuk / Strigner / Reuters

Ukrajinskog fotografa Maksima Levina ruske su snage "hladnokrvno pogubile" zajedno s njegovim prijateljem Aleksijem Černjišovim 13. ožujka sjeverno od Kijeva, objavili su Reporteri bez granica (RSF).

- Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi, kaže se u uvodu izvješća skupine za slobodu tiska koje zauzima 16 stranica.

Rusko ministarstvo obrane nije još komentiralo upit Reutersa.

Maksim Levin (1981.) je bio redatelj dokumentarnih filmova i povremeno je sudjelovao u izvještavanju Reutersa od 2013. Nestao je 13. ožujka, na dan kada je RSF objavio da je pogubljen.

RSF je saopćio da je ispitao dokaze na mjestu događaja koji uključuju metke i Levinov izgorjeli automobil, kao i fotografije snimljenih tijela Levina i Černjišova kada su otkrivena 1. travnja.

U izvješću se navodi da položaj Černjišova tijela i drugi dokazi ukazuju da je on možda bio živ spaljen, a Levin je vjerojatno ubijen s jednim ili dva hica iz neposredne blizine. Rečeno je da se na fotografiji njegova leša vide tri prostrijelne rane.

Ukrajinski tužitelji kažu da su Levina ubili pripadnici ruskih oružanih snaga s dva hica iz malokalibarskog oružja. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ovu informaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!