22:39 / 11.08.2018.

Autor: HRT

Rumunji ponovo prosvjedovali protiv vlade

-

-

Foto: - / -

Tisuće Rumunja ponovo su izašle na ulice Bukurešta iskazati nezadovoljstvo radom vlade zbog raširene korupcije, ali i pretjerane uporabe sile koju je policija primijenila jučer što je završilo ozljedama više stotina ljudi.
Tisuće Rumunja ponovo su izašle na ulice Bukurešta iskazati nezadovoljstvo radom vlade zbog raširene korupcije, ali i pretjerane uporabe sile koju je policija primijenila jučer što je završilo ozljedama više stotina ljudi.

Brojnim ozlijeđenima morala se pružiti medicinska pomoć nakon što su udisali suzavac koji su koristile snage reda, dok su drugi natučeni, po bolničkim izvorima. Mediji su prenijeli da je više od 450 osoba ozlijeđeno, a tridesetak privedeno u prosvjedu protiv lijeve vlade koji je izmakao kontroli sinoć u Bukureštu.

Nekoliko prosvjednika stoga se večeras zaštitilo kirurškim maskama kako bi na asfaltu ispisali svoj zahtjev "Ostavka".

Austrijski kancelar Sebastian Kurz osudio je policijsko nasilje i tražio objašnjenje o okolnostima u kojima je ozlijeđeno nekoliko novinara dok su radili za austrijsku državnu televiziju ORF.

"Sloboda izražavanja i sloboda tiska su temeljne slobode Europske unije koje moraju bezuvjetno biti zaštićene", naglasio je kancelar na Twitteru Kruz, premijer Austrije koja trenutačno predsjeda Europskom unijom.

Kritizirana od oporbe desnog centra zbog intervencije silom, rumunjska policija je odgovorila da je djelovala "postupno i proporcionalno" kao odgovor na žestoke napade nekoliko desetaka huligana.

Tridesetak policajaca također je među ozlijeđenima, 11 hospitalizirano.

Rumunjski predsjednik desnog centra Klaus Iohannis, koji je u otvorenom sukobu s lijevom parlamentarnom većinom, oštro je kritizirao "brutalnu i nerazmjernu" intervenciju snaga reda i tražio je od državnog odvjetništva otvaranje istrage. Iohannis je predbacio vladi da djeluje protiv interesa građana i optužio odgovorene iz socijaldemokratske stranke PSD, na vlasti da vodi zemlju u kaos i nered.

Izravno prozvana ministrica unutrašnjih poslova Carmen Dan je tvrdila da je policija djelovala u skladu sa zakonom dok je branila državne institucije.
Približno 80.000 Rumunja, među kojima tisuće iseljenika koji su se posebno za tu priliku vratili u zemlju, neki u pratnji djece, u petak je prosvjedovalo protiv "korupcije" vlade. Istaknuli su da se, nažalost, u Rumunjskoj ništa nije promijenilo, da nema modernih cesta i škola i da je posvuda na djelu korupcija.
Tisuće ljudi prosvjedovale su i u drugim velikim gradovima.

Oko 4 milijuna Rumunja, od ukupno 20, rade u inozemstvu, od kojih polovica u Italiji i Španjolskoj, prema službenim podacima. Tijekom 2017., iseljeni Rumunji su obiteljima u domovini poslali 4,3 milijarde eura, ili blizu 2,5 posto BDP-a zemlje, jedne od najsiromašnijih u Europi.

Mediji su podsjetili da se u Rumunjskoj u posljednjih godinu i pol redovno odvijaju prosvjedi, a vrhunac je bio u veljači 2017. kada se okupilo pola milijuna ljudi, kada nije zabilježen nikakav incident. Nakon povratka na vlast krajem 2016., PSD je pokrenuo veliku reformu pravosuđa koja prijeti neovisnosti sudaca i omogućuje političkim dužnosnicima da izbjegnu progone, ističu kritičari reforme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!