20:13 / 09.09.2018.

Autor: E.G./HRT

Rusi na biralištima, oporba na ulicama

-

-

Foto: - / -

Ruski su glasači, kao obično, poslušni, a izbori strogo nadgledani. No, mirovinska reforma izazvala je široko rasprostranjenu javnu ljutnju.
U Rusiji se održavaju lokalni i regionalni izbori. Diljem zemlje organizirani su i protuvladini prosvjedi pristaša ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru. Prosvjed je znak otpora vlastima koje se nadaju velikom odazivu unatoč nezadovoljstvu uzrokovanog prijedlogom mirovinske reforme zbog kojeg je pala i popularnost predsjednika Vladimira Putina.

Počelo je, kao i uvijek, od Dalekog Istoka Rusije prema Zapadu goleme zemlje. U svih devet vremenskih zona, dvije su ukinute ukazom ruskog predsjednika radi lakšeg upravljanja državom 2010., - glasači su izašli na lokalne i gubernatorske, - regionalne izbore. Ali, isto tako, od Vladivostoka, preko Ekaterinburga do Moskve, na poziv zatočenog oporbenog lidera, Alekseja Navaljnog, na ulice gradova izašli su prosvjednici kako bi se pobunili protiv novog zakona koji produžuje radni vijek sa 60 na 65 godina.

Ruski su glasači, kao obično, poslušni, a izbori strogo nadgledani. No, mirovinska reforma izazvala je široko rasprostranjenu javnu ljutnju,u više od 80 gradova. Čak ni ublažavanja reforme za žene, smanjenje njihove dobi umirovljenja na 63 godine, koje je osobno ishodio predsjednik Vladimir Putin, čija popularnost trpi ozbiljne udarce, nije uspjela zaustaviti nezadovoljstvo.

U Ekaterinburgu nema razumijevanja snaga sigurnosti za prosvjednike. Njih 500 okupljenih na Trgu Kirova spremalo se u koloni krenuti glavnom ulicom prema središtu grada, no zaustavila ih je policija. Uhićena je nekolicina prosvjednika koji su ipak stigli do svog cilja. Tamo ih je policija okružila. Fotografirala, poposivala, nastavila s uhićenjima.

Usprkos progonu, prosvjedi su nastavljeni u više gradova u zemlji. Na ulicama je najviše mladih koji kažu - ne borimo se samo za svoja prava, nego i prava svojih roditelja. Ruska policija pritvorila je više od 800 ljudi koji su prosvjedovali protiv planiranog povišenja dobi za mirovinu i prekinula prosvjede protiv te mjere zbog koje je pala potpora predsjedniku Vladimiru Putinu, rekle su skupine za ljudska prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!