Rusi napuštaju zemlju, pojačan promet na finsko-ruskoj granici

22.09.2022.

11:08

Autor: HRT/Hina/D.M.

Ruska putovnica, ilustracija

Ruska putovnica, ilustracija

Foto: vovidzha / Shutterstock

Rusi napuštaju zemlju. Cijene zrakoplovnih karata vrtoglavo su narasle. Rasprodane su sve karte za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, kamo se Rusima dopušta ulazak bez vize. Gužva je na finsko-ruskoj granici - kolona automobila u jednom trenutku bila je duga 30 kilometara.


Finska pogranična služba danas je priopćila kako je promet u dolasku iz Rusije "pojačan" je na istočnoj granici, ali da je stanje pod kontrolom. Voditelj pogranične službe za međunarodna pitanja Matti Pitkaniitty za Reuters je izjavio kako su pogranične službe spremne na devet graničnih prijelaza.

- Finska pomno prati stanje u susjednoj Rusiji pošto je predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 pričuvnika, rekao je u srijedu ministar obrane Antti Kaikkonen.

Putinova objava mobilizacije u srijedu rano ujutro u televizijskom obraćanju potaknula je dio muške populacije u Rusiji na bijeg u strahu da idućih dana neće moći napustiti zemlju te su toga dana svi letovi u odlasku iz Rusije bili rasprodani.

U Norveškoj nisu zabilježene promjene u broju dolazaka iz Rusije, rekla je tamošnja policija agenciji Rueters. "Nema promjena", rekao je Soelve Solheim, voditelj odjela za kontrolu useljavanja u finskoj policiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!