12:37 / 11.04.2022.

Autor: Dragan Nikolić/HTV/IMS

Rusi ne odustaju od Kijeva, računaju na novog generala

Vladimir Putin i Aleksandr Dvornikov, arhivska fotografija

Vladimir Putin i Aleksandr Dvornikov, arhivska fotografija

Foto: Sputnik/Alexey Nikolsky / via Reuters

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova rekao je jutros da je za njega ruska ofenziva u Donbasu već počela, iako još nema velikih borbi koje nužno slijede.

- Rusi tvrde da su na periferiji, u predgrađu Dnjipra, uništili skladište s četiri lansera protuzračnog sustava S-300, i to projektilima Kalibri ispaljenima s mora. Pritom je navodno poginulo 25 ukrajinskih vojnika. Tvrde i da su oborili dva ukrajinska zrakoplova kod Izjuma, grada gdje se trenutno odvijaju najžešće bitke u Harkivskoj oblasti, grada koji je na putu pravca ruskih snaga prema Slavjansku, ključne strateške točke gdje će se odlučivati možda i krajnji tijek ruske ofenzive na Donbas, javio je za Dnevnik u podne HTV-a Dragan Nikolić koji situaciju na terenu prati trenutno iz Lavova.

Mariupolj je, kažu obavještajni podaci, ponovno meta nove ruske ofenzive. Britanski obavještajni podaci upozoravaju na moguću uporabu fosfornih bombi u tom gradu, kakve su Rusi već koristili u Donjeckoj oblasti.

U Donjeckoj i Luhanskoj oblasti ukrajinska je vojska navodno u posljednja 24 sata odbila četiri neprijateljska napada.

Iz Mariupolja danas kreće devet humanitarnih koridora i bit će to još jedan pokušaj ukrajinskih vlasti da evakuiraju civile - i iz Mariupolja, ali i iz Luhanske i Donjecke oblasti iz kojih kreću vlakovi kojima će se civili ubrzano evakuirati zbog straha od napada. 

Pod neprestanim bombardiranjem je i Harkiv. 

Čečenski vođa Ramzan Kadirov je putem Telegrama poručio kako će, nakon što ruski borci uz njihovu pomoć osvoje Mariupolj, a potom i Donbas, krenuti napad i na Kijev te ostale ukrajinske gradove, poručivši tako da nisu odustali od te namjere.

Obavještajni podaci kažu i da Rusi namjeravaju izvesti lažni napad na odmetnutu regiju Republike Moldove Pridnjestrovlje i onda optužiti Ukrajince da su napali teritorij susjedne suverene države.

Ruski general Aleksandr Dvornikov koji preuzima zapovijedanje ruskim snagama u ukrajinskom ratu i službeno je imenovan. Rusi time misle pokušati doskočiti onome što je usporavalo napredovanje njihove vojske u Ukrajini, a to je loša koordinacija snaga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!