19:27 / 13.04.2022.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Rusi okružuju Donbas, Bitka u Mariupolju bliži se kraju

Stanje na istoku Mariupolja, 13.4.2022.

Stanje na istoku Mariupolja, 13.4.2022.

Foto: Satellite image 2022 Maxar Technologies / Handout via REUTERS

Prema ruskim izvorima, više od tisuću branitelja Mariupolja predalo se i grad je gotovo pao, dok Ukrajinci tvrde da postrojbe marinaca i pripadnici pukovnije Azov i dalje pružaju snažan otpor. Istodobno, Rusi sa svih strana okružuju regiju Donbas, gdje će se voditi presudna bitka ovoga rata. Iz Rusije, i to u tri pravca, te sa sjeverozapada Ukrajine, odakle stižu ruske snage koje su bile oko Kijeva, polako se zatvara obruč oko elitnih ukrajinskih jedinica koje su još od 2014.-te ukopane na liniji fronte uspostavljene prema proruskim separatistima iz pokrajina Doneck i Luhansk. 

Nakon sedam tjedana, najveća bitka ukrajinskog rata u opkoljenom lučkom gradu na Azovskom moru, čini se, približava se kraju. Ruska državna televizija objavila je snimke za koje tvrdi da su iz Mariupolja - deseci muškaraca u maskirnoj odjeći hodaju uzdignutih ruku. Ima i ranjenih. Navodno je riječ o vojnicima i časnicima 36.-te ukrajinske brigade koja je ostala bez oružja.

- U gradu Mariupolju, na području čeličane Iljič, kao rezultat uspješnih ofenzivnih akcija ruskih snaga i postrojbi milicije Donjecke Narodne Republike, 1026 ukrajinskih vojnika dobrovoljno je položilo oružje i predalo se. Među njima su 162 časnika i 47 žena, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov

Kijev tvrdi da nije bilo predaje

Ne zna se koliko se ukrajinskih vojnika proteklih tjedana borilo u Mariupolju i koliko ih je ostalo. Kijev tvrdi da nije bilo predaje.

Postrojbe marinaca i pripadnici bojne Azov, u rizičnom su manevru uspjele probojem spojiti svoje snage. To je ono što se događa kad časnici ne gube glavu, nego čvrsto drže zapovjedništvo i nadzor nad svojim snagama. Branitelji grada, koji su sada ujedinjeni, znatno su ojačali područje koje brane, izjava je savjetnika ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič

Nastavljeno je granatiranje Harkiva te raketiranje Zaporižja.

Prema ukrajinskom jugoistoku kreću kolone vojnih vozila. Moskva pokušava okružiti Donbas sa sjevera i juga. Budući da je riječ o području koje je ravnije, otvorenije i manje šumovito, dosadašnja uspješna taktika Ukrajinaca ovdje će biti manje primjenjiva.

- (Rusi) su izgubili oko 25 posto kopnenih snaga s kojima su krenuli, dovode pojačanja iz cijele Rusije, mobiliziraju rezerviste koji su napustili vojsku prije 10-ak godina. Ključno je mogu li Rusi skupiti dovoljno snaga i nadvladati vrlo dobru ukrajinsku obranu jedino brutalnošću, ističe vojni analitičar Richard Barrons

Ukrajinski predsjednik primio je u Kijevu četvoricu kolega - iz Latvije, Litve, Estonije i Poljske. Razgovarali su o vojnoj i humanitarnoj pomoći te istragama ratnih zločina. 

Nesumnjivo je da su oni počinjeni i potrebna je nepristrana istraga, izjavio je nakon posjeta Buči glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan. Forenzički tim stručnjaka uskoro ondje počinje s radom. Do tada u gradovima Kijevske regije traje ekshumacija i identifikacija stotina ubijenih. 

- Tijekom ruske okupacije Buče ljudi su strijeljani samo zato što su govorili ukrajinski, pomagali kao dobrovoljci ili podupirali naše oružane snage. Bit će uhićeni svi koji su počinili krvave zločine nad civilima, govori Ruslan Kravčenko, voditelj istražiteljskog tima. 

Ono što Rusi čine u Ukrajini, nesumnjivo je genocid, smatra američki predsjednik. 

- Da, nazvao sam to genocidom jer je sve očitije da Putin pokušava izbrisati ideju da bi netko mogao biti Ukrajinac. A dokaza za to sve je više. Strašno je ono što su Rusi počinili u Ukrajini, govori američki predsjednik Joe Biden

Kremlj je brzo odgovorio.

- Ne slažemo se. Neprihvatljivo je iskrivljavanje istine. Štoviše, to nije prikladno za predsjednika Sjedinjenih Država, zemlje čije su akcije u novijoj povijesti dobro poznate, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. 

Sva američka i NATO-ova vozila s oružjem zatečena na ukrajinskom teritoriju smatrat će se legitimnim vojnim metama, upozorila je Moskva.  

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!