Rusi ponovo prijete BiH

24.08.2022.

20:53

Autor: P.F./Hina

Rusika prijeti BiH

Rusika prijeti BiH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusija je zaprijetila odmazdom Bosni i Hercegovini zbog činjenice da je ta zemlja na konferenciji Krimske platforme održanoj u utorak potvrdila punu potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Dan nakon što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sudjelovao na konferenciji koju je sazvalo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine, na službenoj Facebook stranici ruskog veleposlanstva u BiH objavljena je izjava u kojoj stoji kako Moskva oštro osuđuje takav istup.

Navode kako je okupacija i aneksija Krima provedena 2014. godine zapravo "riješena sukladno normama međunarodnog prava i voljom naroda" te je stoga to pitanje zatvoreno pa se nitko drugi ne bi trebao miješati u pitanje statusa Krima.

Podsjećanje kako je Krim ukrajinski teritorij iz ruskog su veleposlanstva nazvali "brbljanjem" dodajući kako to ne može promijeniti svršeni čin. Usput su optužili vlasti Ukrajine da promoviraju neonacističku ideologiju te potiču sadističko ubijanje civila.

Bošnjačke političare u BiH označili su odgovornima za proturusko djelovanje.

- Takvu servilnost prema zapadu ne razumijemo ne samo mi, već i naši brojni sugovornici iz apsolutne većine islamskih država, stoji u izjavi ruskog veleposlanstva.

Na kraju su pozvali partnere iz BiH "da budu razumni i uravnoteženi" uz prijetnju kako će u protivnom snositi odgovornost za sve posljedice pogoršanja bilateralnih odnosa.

Sudjelovanju BiH u konferenciji Krimske platforme ranije se usprotivio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koristeći gotovo identičnu argumentaciju kao i Rusi.

Dodik je također podnio kaznenu prijavu i predložio smjenu Džaferovića s pozicije rotirajućeg predsjedatelja zbog kršenja ustava i poslovnika o radu te zbog "lažnog predstavljanja".

Povod za to je Džaferovićevo sudjelovanje na online konferenciji Krimske platforme u utorak na poziv Ukrajine na kojoj su predstavnici više od 50 država potvrdili potporu ukrajinskom teritorojalnom intergritetu i suverenitetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!