Rusi raketirali Lavov, javljanje iz grada u kojem odjekuju sirene za uzbunu

26.03.2022.

17:31

Autor: IMS/HRT

Javljanje Mire Aščića iz Lavova

Javljanje Mire Aščića iz Lavova

Foto: Dnevnik / HTV

U subotu poslijepodne u Lavovu su odjeknule tri snažne eksplozije. Pogođeno je skladište nafte, gađano je očito dalekometnim krstarećim raketama. Eksplozije u Lavovu čule su se i oko 18 sati, javio je novinar Miro Aščić za središnji Dnevnik HTV-a, dok su gradom odjekivale sirene za uzbunu. Na ulicama je malo ljudi. U Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, smještena su brojna veleposlanstva te stotine novinara i snimateljskih ekipa iz cijeloga svijeta. 


Napad na skladište nafte izveden je kirurški precizno. Oko samog skladišta koje je pogođeno nalaze se kuće i stambeni blokovi, a pogođeno je samo ono. Stanje u Lavovu je izvanredno, policija je na svakom koraku, javio je Aščić. Podsjetio je da to nije prvi put da Rusi gađaju skladište nafte. Nedavno su južno od Kijeva pogodili najveće ukrajinsko skladište nafte, odakle se opskrbljuje ukrajinska vojska, a noćas su pogodili i jedno nedaleko od Mikolajiva. Očito je da na takav način žele ostaviti Ukrajinu bez tog važnog resursa. Kako je ne mogu pobijediti na terenu, pokušavaju potpuno uništiti ukrajinsku infrastrukturu. 

Guverner: Dva raketna udara na Lavov, petero ranjenih 

Grad Lavov, na zapadu Ukrajine, koji je sve dosad bio uglavnom pošteđen rata, bio je u subotu poslijepodne na meti dvaju raketnih udara u kojima je petero ljudi ranjeno, objavio je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu. Na meti napada bila je četvrt Ličakivski, na istoku, ali se još ne zna koje su zgrade ili infrastruktura pogođeni. Agencija France presse javila je da se iznad te četvrti nadvio gusti crni dim i plamen.

Ukrajinci posljednjih dana postižu sve veće uspjehe na bojištima, a Rusi najavljuju drugu fazu rata. Čini se da se Rusi neće zaustaviti dok u potpunosti ne ovladaju cijelim teritorijem Luganske i Donjecke oblasti koje su priznali kao neovisne države, dodao je Aščić. Zato se vode tako teške borbe za zauzimanje strateškog grada na Azovskom moru - Mariupolja.

Dodaje kako se u idućim danima mogu očekivati i jake borbe za zauzimanje Slavjanska i Kramatorska. Te su gradove separatisti bili zauzeli 2014, ali ih je ukrajinska vojska uspjela vratiti. Tu je i Severodonjeck. Na tom se prostoru nalazi glavnina ukrajinske vojske. Prema nekim procjenama tamo se nalazi 40 do 60 tisuća najboljih ukrajinskih vojnika, najbolje opremljenih i s visokim moralom. A na tom su se području ukopavali punih osam godina, javio je Miro Aščić.

Iznio je podatak da je na tom području u zadnjih tjedan dana poginulo više od 230 pripadnika milicija tzv. Narodne Republike Donjeck. Čini se da su obje strane otišle do kraja, zaključio je. 

Razgovarao je, kaže - sa stanovnicima Lavova i svi su uvjereni kako će Ukrajina u konačnici dobiti ovaj rat. U tom se ratu, dodao je - radi o potpunom uništavanju ukrajinske vojne infrastrukture i svega što ima veze s ukrajinskom infrastrukturom.

Ako je vjerovati ruskom ministarstvu obrane ukrajinska mornarica i zrakoplovstvo više ne postoje, a tenkovske jedinice su prepolovljene. Pitanje je kako i koliko ukrajinska vojska može tako silnim pritiskom može izdržati. S druge strane Rusija ima puno više resursa. Međutim ona nema tako snažan moral ukrajinskih vojnika koji brane svoju zemlju, zaključio je Aščić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!