16:13 / 12.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Rusi se ne boje covida-19, nisu skloni cjepivu - istraživanje

COVID 19 u Rusiji

COVID 19 u Rusiji

Foto: Anton Vaganov / REUTERS

Većina Rusa nema straha od covida-19 i ne namjerava se cijepiti, pokazalo je u srijedu istraživanje instituta Levada, ilustrirajući poteškoće s kojima se suočava strategija cijepljenja predsjednika Vladimira Putina.

Prema anketi provedenoj u travnju, 62 posto ispitanika nije se spremno cijepiti Sputnjikom V kojeg je razvio znanstveni institut Gamaleja. To je cjepivo u samom središtu politike imunizacije stanovništva.

Isti postotak ljudi je imao otpor prema cijepljenju i u veljači, no pao je broj onih koji su spremni cijepiti se. U veljači je za cijepljenje bilo njih 30 posto, a u travnje 26 posto.

Njih 10 posto je reklo da je primilo cjepivo.

Istovremeno, 56 posto Rusa se ne boji zaraze novim koronavirusom, isto kao i u veljači, ali puno više nego u prosincu prošle godine kada je njih 41 posto reklo da nemaju strah od covida-19.

Kampanja cijepljenja u Rusiji stoga zaostaje, iako je bila prva zemlja na svijetu koja je odobrila neko cjepivo protiv covida-19.

Rusija je Sputnjik V odobrila za korištenje još u kolovozu 2020.

Do sada je obje doze cjepiva primilo 10 milijuna ljudi, a prvu dozu njih 14 milijuna.

Rusija, koja broji preko 146 milijuna stanovnika, do sada je razvila četiri cjepiva, a uskoro bi na tržište trebala doći i "lakša" verzija Sputnjika V u jednoj dozi.

Statistički ured Rosstat je objavio da je pandemija odnijela oko 250.000 života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!