Zelenski poziva Zapad da isporuči moderne sustave proturaketne obrane

06.07.2022.

07:17

Autor: M.M./T.D./HRT

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / REUTERS

Nakon osvajanja Lisičanska i Luhanske oblasti, Moskva sve snage usmjerava na Donecku oblast kako bi cijeli Donbas stavila pod svoju kontrolu. Glavni ciljevi su gradovi Slovjansk i Kramatorsk koji su pod udarima teškog topništva i koje očito čeka scenarij viđen u već osvojenim gradovima, a to je potpuno uništenje. Uz silovite napade stižu i vijesti da će Rusija u Donecku i Luhansku održati referendume o pripojenju.

video thumb

Litva šalje Ukrajini borbeni dron, građani prikupili novac za kupnju

Vijeće Europe: Rusko osoblje danas napušta Strasbourg

Moskva sve snage usmjerava na Donecku oblast

Rusija tvrdi da je uništila dva američka HIMARS-a u istočnoj Ukrajini, Kijev negira

Zelenski ponovno traži moderne sustave proturaketne obrane

Ukraijna: Teške borbe za Doneck

Pod teškim udarima su gradovi Slovjansk i Kramatorsk. Ruska vojska stigla je na 16 kilometara od Slovjanska, grada za koji će se, po svemu sudeći, voditi iduća ključna borba. U najnovijem napadu pogođena je tržnica u središtu. Okupatorske snage ispalile su na Slovjansk kazetno streljivo koje je detoniralo na raznim lokacijama. Dio granata pogodio je tržnicu u centru grada, ali i druge četrvti. Oštećene su zgrade, a smrtno su stradali i građani.

U okupiranom Lisičansku, tri dana nakon pada u ruske ruke - tišina. Preostali stanovnici izlaze iz skloništa, a spaljeni automobili i oštećene zgrade su dokazi nemilosrdnosti paljbe pod kojom je bio grad. Ukrajinske snage nadale su se da će Lisičansk smejšten na uzvisini, zbog svog položaja biti lakše obranjiv, ali ruska omča stegnula se do mjere da se ukrajinska vojska odlučila povući.

Kako bi pokušala bitku za Donbas preokrenuti u svoju korist, Ukrajina traži još teškog naoružanja. O isporuci zapadnog oružja, tvrde ovisit će i pokretanje protuofenzive na jugu zemlje.

- Okupator je ponovno gađao Sumi, Mikolajiv i Dnipropetrovsk. Dio projektila oborile su naše snage protuzračne obrane. Nastavit ćemo s našom diplomatskom aktivnosti kako bismo dobili moderne proturaketne sustave kojima bismo Ukrajincima pružili osnovnu sigurnost, zaštitu od raketnih napada, rekao je Volodimir Zelenski.

Dok je sva pozornost usmjerena na strašne borbe u Donbasu, stanovnici Mariupolja žive u nehumanim uvjetima. Ukrajina upozorava da na više od 100.000 stanovnika nema nijednog liječnika, te da svega 3 posto građana ima pristup pitkoj vodi.

Ruski mediji navode da Kremlj u Donecku i Luhansku planira održati referendume o pripojenju Rusiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!