23:21 / 02.04.2022.

Autor: Dažen Stefanov/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Sve više zastrašujućih priča o ruskom teroru

Sve više zastrašujućih priča o ruskom teroru

Sve više zastrašujućih priča o ruskom teroru

Foto: Dnevnik 3 / HTV

Ukrajinska vojska oslobodila je više od 30 naselja u okolici Kijeva. Rusi se, prema svemu sudeći, ubrzano povlače. Među oslobođenim gradovima je i gotovo potpuno uništena Buča. Prizori koje su Ukrajinci zatekli - zastrašujući su. 

Ukrajinska vojska u snažnoj je protuofenzivi gotovo na svim bojišnicama. Nakon oslobađanja Irpinja i 30-tak naselja u sjevernim i sjeverozapadnim predgrađima Kijeva, ruske postrojbe koje su mjesec dana neuspješno pokušavale okružiti rusku prijestolnicu, ubrzano se povlače. Miniraju i uništavaju sve iza sebe. Iz oslobođene Buče, sjeverno od Kijeva, stižu jezive snimke.

Ulazeći u grad, ukrajinski su vojnici u jednoj ulici pronašli tijela najmanje 20 muškaraca u civilnoj odjeći. Jednom od ubijenih bile su vezane ruke, a tijela su razbacana po nekoliko stotina metara duž ceste. Većina likvidiranih ima prostrjelnu ranu na glavi. 

Apokaliptične slike razaranja u Harkivu

U silovitom protunapadu Ukrajinci su uništili i dio ruskih postrojbi koje su tjednima granatirale Harkiv. Apokaliptične slike razaranja na autocesti prema gradu, otkrivaju kakva se krvava bitka ovdje vodila. Izgorjeli ruski tenkovi, automobili, tijela poginulih ruskih vojnika. U oslobođenim selima koja su poharale ruske trupe, nevjerica i olakšanje. Od ushićenja, potekle su i suze. 

- Bila sam tako sretna kada sam ugledala ukrajinske vojnike. Stajala sam ovdje cijeli dan i pozdravljala ih. Hvala vam, dečki, više nas nitko neće šibati i zlostavljati jer ne govorimo ruski, rekla je Olena Mala Rohan iz Harkiva. Ovo je ruska vojska ostavila iza sebe. Vjerojatno nisu htjeli otići. Živite ovdje i shvaćate da njihovi topovi na poljima granatiraju Harkiv. Granatirali su ga 60, 70 puta dnevno. Boljela me glava. Naša se kuća tresla, dodala je.   

Teror u opkoljenom Mariuopolju

Sve više zastrašujućih priča o ruskom teroru stiže iz opkoljenog Mariuopolja. Oni koji su se uspjeli izvući iz grada pakla, svjedoče o nezamislivim strahotama. 

- Našu su zgradu prije nekoliko dana intenzivno bombardirali, ljudi su u strahu skakali s balkona, većina nije preživjela. Tijela su danima ležala na pločniku. Bilo je strašno, rekao je stanovnik Maripolja Vongasvan Patana.

Najnovije satelitske snimke Maxara potvrđuju informacije da su se Rusi povukli i iz strateški važne zračne luke Antonov, poznatije kao Hostomel, koja se nalazi 30-tak kilometara sjeverozapadno od Kijeva. Na snimci se jasno vide napuštene piste i hangari te opustjele prilazne ceste. 

- Na sjeveru zemlje okupator se nastavlja povlačiti. Polako, ali primjetno. No na istoku stanje je i dalje vrlo teško. Ruske snage kreću se prema Donbasu i Harkivu. Pripremaju nove udare, ističe ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinci su ušli i u nekoliko sela iz kojih su Rusi gađali i razarali Mikolajiv. Nakon bijega, Rusi su i ovdje za sobom ostavili pustoš. Na sela su bacali bombe od 500 kilograma. Kad jedna takva padne i eksplodira, ništa ne ostane čitavo. To im je i bio cilj, uništiti kuće i raseliti jadne ljude, kazao je ukrajinski vojnik. 

A mračna sjećanja na granatiranje i razaranje rodnoga grada pokušao je danas izraziti glazbenik iz Harkiva svirajući na opustjelom košarkaškom igralištu ispred jedne od potpuno uništenih i spaljenih školskih zgrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!