18:59 / 27.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Rusi uništili ukrajinski zrakoplov An-225, najveći na svijetu

Pripadnici proruske milicije, ilustracija

Pripadnici proruske milicije, ilustracija

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

Najveći teretni zrakoplov na svijetu, ukrajinski Antonov-225, uništile su granatiranjem ruske snage u napadu na zračnu luku Hostomel u blizini Kijeva, priopćila je ukrajinska tvornica za proizvodnju oružja Ukroboronprom.

Obnova ovog zrakoplova, proizvedenog u Ukrajini, trajala bi dugo i koštala više od tri milijarde dolara, poručeno je iz tvornice.

Ruski okupatori uništili su ponos ukrajinskog zrakoplovstva, legendarni An-225 Mrija. To se dogodilo na uzletištu Antonov u Hostomelu u blizini Kijeva, objavio je Ukroboronprom na svojoj Facebook stranici.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba oglasio se o ovom događaju u nedjelju na Twitteru.

Ovo je bio najveći zrakoplov na svijetu, AN-225 Mrija (mrija na ukrajinskom znači san). Rusija je možda uništila našu Mriju, ali nikada neće uništiti naš san od snažnoj, slobodnoj i demokratskoj europskoj državi, poručio je Kuleba.

Zrakoplov je 2013. godine sletio u zagrebačku zračnu luku kako bi prevezao Končarov transformator na Filipine. Mogao je prevesti 250 tona tereta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!