Rusi zaustavili rat u Gornjem Karabahu

07:29 / 10.11.2020.

Autor: Marko Stičević/HRT

Prosvjednici upali u armenski paralament (REUTERS/Artem Mikryukov)

Prosvjednici upali u armenski paralament (REUTERS/Artem Mikryukov)

Foto: - / REUTERS

Armenija je pretrpjela poraz. U Erevanu su prosvjednici upali u parlament. U Bakuu, prijestolnici Azerbajdžana - slavlje.
Armenija, Azerbajdžan i Rusija potvrdili su da su potpisali povijesni dokument kojim se prekida vojni sukob na području regije Gorski Karabah, nakon više od mjesec dana krvoprolića. Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je vijest o potpisivanju sporazuma na društvenim mrežama u utorak rano ujutro, nakon čega su je potvrdili Kremlj i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev.

➡️ Rat u Gorskom Karabahu - državi koja ne postoji 
➡️
Gorski Karabah - tempirana bomba na mreži naftovoda 

Prekidom rata koji su kasno noćas, u očito hitnim okolnostima, potpisali Armenija i Azerbajdžan pod pokroviteljstvom Rusije, Azerbajdžan je ostvario vjerojatno najveći uspjeh u ratu za Gorski Karabah otkako je prije 30-ak godina izgubio kontrolu nad tom regijom. Armenija je na drugoj strani pretrpjela poraz koji silno uzdrmava vladu u Erevanu.

Noćašnjim dogovorom Armenija je pristala povući vojsku iz regija u susjednom Azerbajdžanu koje je okupirala desetljećima, a koje se nalaze u prostoru između granice i samoproglašene armenske republike Arcah, koju od raspada SSSR-a i teškog rata 90-ih podupire Armenija na međunarodno priznatom teoriju Azerbajdžana. Armenska paradržava ovim dogovorom nije ukinuta, ali ostaje bez značajnog dijela teritorija, uključujući i strateški važan grad Šuši, dok će ju s Armenijom spajati samo uski prometni koridor.

- Odluku o potpisivanju dogovora donio sam nakon duboke analize i razgovora sa stručnjacima koji su najbolje upoznati sa stanjem na ratištu, objavio je armenski premijer Nikol Pašinjan, izrazivši veliku bol zbog takvog ishoda

Rusija je oko ponoći objavila da je iz Samarske oblasti na jugu zemlje  transportnim avionima Iljušin Il-76 poslala motoriziranu brigadu od 1960 vojnika na Gorski Karabah. Njihova zadaća bit će čuvanje dogovorenog koridora između Gorskog Karabaha i Armenije.Nije jasno hoće li ruski mirotvorci biti jedini u regiji, s obzirom na strateške interese Ankare. Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev izjavio je nakon potpisivanja noćašnjeg dokumenta da će u regiju biti poslan i kontingent mirotvoraca iz Turske, koja je glavna saveznica Azerbajdžana.

Međutim, u dokumentu koji je potpisan pod pokroviteljstvom Rusije te mogućnosti nema i tek će se navodno - razgovarati o njoj u idućim tjednima. Odnosi Rusije i Turske prepuni su proturječja; zajedničke poslove prate suprotstavljeni interesi i međusobni pritisci na ratištima poput Libije i Sirije, ali i Gorskog Karabaha, gdje je Turska optuživana da je u rat protiv Armenaca dovela plaćenike iz Sirije.

Noćašnjem trostranom dogovoru prethodilo je kritično stanje na ratištu. Nakon 40 dana borbi vojska Azerbajdžana prodrla je duboko u Gorski Karabah i zauzela planinski grad Šuši, ispod kojeg se na manje od pet kilometara zračne linije nalazi Stepanakert - glavni grad odcijepljene paradržave. Vojsci Azerbajdžana to je donijelo velike mogućnosti artiljerijskih napada na Stepanakert, te  kontrolu autoceste kojom su taj grad i armenska enklava povezani s Armenijom.

Vijest o prekidu ratovanja izazvala je nasilje u glavnom gradu Armenije, Erevanu. Nekoliko stotina civila upalo je u zgradu vlade, a kasnije je na ulici teško pretučen čelnik parlamenta Ararat Mirzojan. Predsjednik države Armen Sarkisjan izjavio je da je o premijerovom potpisivanju dogovora s Azerbajdžanom i Rusijom saznao iz medija.

Premijer Armenije Pašinjan, koji tvrdi da se nalazi u Armeniji, ali nije poznato gdje (javnosti se obratio videom preko Facebooka), priznao je da dokument koji je potpisao s Alijevom i ruskim predsjednikom Putinom „nije pobjeda“, ali ga je opravdao kao nužnost i obećao nastavak borbe za armenski narod u Gorskom Karabahu.

➡️ Azerbajdžan u Armeniji greškom srušio ruski vojni helikopter

Vojska Azerbajdžana jučer je u pograničnom području srušila ruski helikopter pri čijem su padu na teritorij Armenije poginula dva ruska vojnika, a jedan je ranjen. Službena Moskva prihvatila je ispriku Azerbajdžana da je helikopter srušen pogreškom. Rusija je vojni saveznik Armenije, ali održava i dobre odnose s Azerbajdžanom, a kako se sukob odvija na teritoriju međunarodno priznatog Azerbajdžana, objavila je da se njezine savezničke dužnosti odnose samo na slučaj da Armenija bude napadnuta na vlastitom teritoriju.

Od izbijanja novog rata za Gorski Karabah krajem rujna ubijeno je više od stotinu civila. Armenska strana izvijestila je o više od tisuću poginulih vojnika, dok Azerbajdžan svoje gubitke nije objavio. Mediji iz raznih država svijeta   izvijestili su  o više desetaka, ili čak stotina ubijenih plaćenika iz Sirije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!