Rusija: Američki novinar Gershkovich ostaje u pritvoru

18.04.2023.

15:16

Autor: I.Z./HRT/Hina

Evan Gershkovich

Evan Gershkovich

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Ruski je sud danas odbio zahtjev za oslobađanje američkog novinara Evana Gershkovicha koji je i dalje "spreman na borbu" premda ostaje u pritvoru pod optužbom za špijunažu koju on odbija, rekla je njegova odvjetnica.

Uhićenje dopisnika uglednog američkog dnevnika Wall Street Journala krajem ožujka zbog "špijunaže", što je prvi takav slučaj zadnjih desetljeća u Rusiji, događa se u prilikama krize između Washingtona i Moskve zbog sukoba u Ukrajini.

Tridesetjednogodišnji novinar koji je izvještavao o nekoliko suđenja u Rusiji, ovaj put je bio na optuženičkoj klupi, odlučnog izraza lica i prekriženih ruku, na kojima se vidio trag lisičina.

Nakon saslušanja iza zatvorenih vrata, sudac je odlučio da "neće mijenjati" mjeru pritvora do 29. svibnja, izvijestio je novinar AFP-a.

- Unatoč takvoj odluci Evan Gershkovich je i dalje spreman na borbu, rekla je za AFP njegova odvjetnica Marija Korčagina. U pritvoru se bavi športom, zna da ga ljudi podupiru, dodala je.

- Osporava svoje zadržavanje u pritvoru, želi dokazati da nije kriv i želi dokazati da ima prostora za slobodu govora, rekla je.

Ruska sigurnosna služba (FSB) uhitila je novinara krajem ožujka dok je bio na zadatku u Ekaterinburgu, na Uralu. Kremlj tvrdi da je uhićen na djelu dok je špijunirao, ne iznoseći dokaze u tom smislu jer se slučaj vodi kao povjerljiv.

Službeno je optužen da je prikupljao informacije o vojnoj industriji.

Evan Gershkovich, njegova obitelj, poslodavac i američke vlasti odlučno odbijaju optužbu za špijunažu za što mu prijeti 20 godina zatvora i predbacuju Moskvi da ga progoni zbog njegova novinarskog posla.

Američki državni tajnik Antony Blinken jučer je ponovno pozvao na "žurno oslobađanje" dopisnika poznatog po objektivnosti i po ljubavi prema Rusiji.

- Ne gubim nadu, napisao je Gershkovich u pismu roditeljima koje je prošlog tjedna objavio Wall Street Journal.

Njegovo se uhićenje povezuje s velikom diplomatskom napetosti između Sjedinjenih Država i Rusije zbog rata u Ukrajini, u kojemu Washington podupire Kijev.

Mnogi promatrači ocjenjuju da bi Moskva mogla iskoristiti uhićenog novinara u eventualnoj razmjeni zatvorenika s Washingtonom.

Još nije objavljen nadnevak početka suđenja Gershkovichu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!