Rusija bi u petak mogla prekinuti isporuku plina Finskoj

12.05.2022.

21:27

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

plinovod

plinovod

Foto: - / Shutterstock

Finski državni vrh upozoren je da bi Rusija sutra mogla zaustaviti isporuku plina susjednoj Finskoj, izvijestio je lokalni list Iltalehti, pozivajući se na neimenovane izvore.

List nije precizirao odakle je stiglo upozorenje, a Reuters nije mogao provjeriti tu informaciju.

Finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin jučer su rekli da će Finska podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u "bez odgađanja", što je navelo Rusiju da obeća da će odgovoriti.

Većina plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali na plin otpada tek oko pet posto godišnje potrošnje energije u zemlji. No gubitak većinske opskrbe plinom značio bi da industrijski divovi poput Nestea i Metse, kao i druge tvrtke u šumarstvu, kemijskoj i prehrambenoj industriji, moraju pronaći alternativne izvore energije ili prilagoditi svoju proizvodnju.

Finska vlada je 5. svibnja objavila da je spremna na mogućnost da njezin istočni susjed prekine isporuku plina krajem svibnja kao odgovor na odbijanje Finske da ispoštuje ruski zahtjev i plaća plin u rubljima.

Finska i Baltik, s izravnim plinovodnim vezama s Rusijom, više se oslanjaju na ruski plin nego druge europske zemlje. Ako se ruska opskrba plinom smanji ili prekine, Finska, Estonija, Latvija i Litva možda će morati smanjiti potražnju, objavila je mreža europskih plinskih operatera ENTSOG u ljetnoj prognozi u travnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!