17:00 / 13.07.2020.

Autor: B.A./Hina

Rusija bivšeg novinara optužila za izdaju, prijeti mu 20 godina zatvora

Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Foto: - / REUTERS

Ivan Safronov uhićen je pod sumnjom da je Češkoj odavao vojne tajne.
Ruske vlasti u ponedjeljak su optužile za izdaju bivšeg novinara specijaliziranog za vojna pitanja Ivana Safronova, izjavio je njegov odvjetnik.

Pripadnici snaga sigurnosti prošlog su tjedna uhitili Safronova koji se novinarstvom prestao baviti u svibnju postavši tada savjetnikom Ruske svemirske agencije (ROSKOSMOS). Uhićen je pod sumnjom da je Češkoj odavao vojne tajne.

Safronov se sada suočava s mogućom kaznom od 20 godina zatvora ukoliko bi bio proglašen krivim po optužbama čiju utemeljenost niječe.

Ruska je policija u ponedjeljak privela desetak novinara koji su se okupili ispred zatvora u Moskvi kako bi tamo iskazali potporu Safronovu u slučaju za kojega smatraju da se vodi pod neprihvatljivom krinkom tajnosti.

Poznate su tek rijetke potankosti o cijelom slučaju, a izgledno je i kako će se suđenje održati iza zatvorenih vrata.

Odvjetnik Ivan Pavlov kazao je prošlog tjedna kako je njegov branjenik optužen za odavanje informacija o ruskim isporukama oružja na Bliski istok i u Afriku.

Pavlov je citirao istražitelje koji tvrde kako su te informacije kasnije dostavljene i SAD-u.

- Naravno da je cijeli slučaj iskonstruiran. To je zastrašivanje, kazala je Arina Brodina, novinarka koju je policija u ponedjeljak privela.

Do sada je 55 tisuća ljudi potpisalo peticiju kojom se od vlasti traži da s cijelog slučaja skinu oznaku tajnosti, objave za što se točno Safronova optužuje kao i ključne dokaze kojima raspolažu.

Sergej Nariškin, čelnik ruske Vanjske obavještajne službe, sugerirao je kako ne bi trebalo raditi pritiske na istražitelje.

Safronov je kao novinar u listovima Kommersant i Vedomosti bio akreditiran u Kremlju i pratio je događaje u kojima je sudjelovao predsjednik Vladimir Putin.

Drugi novinari koji su s njim surađivali reagirali su neuobičajeno za ovakve prilike i postavili su video u kojemu su stali u obranu Safronova.

- Vanja (Safronov) istinski je domoljub kakvih je malo a takve osobe nisu špijuni, kazala je Kira Latukina, novinarka koja radi za novine pod kontrolom ruske vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!