10:43 / 11.06.2020.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Rusija: Broj zaraženih prešao pola milijuna

Foto: Miroslava Chrienova/Pixabay

Foto: Miroslava Chrienova/Pixabay

Foto: - / -

U brojnim zemljama, poglavito zapadne Europe, u statistiku ulaze gotovo svi pacijenti koji su u trenutku smrti bili pozitivni na koronavirus. Rusija je treća po broju zaraženih u svijetu, nakon SAD-a i Brazila, ali ima relativno mali broj umrlih u odnosu na broj zaraženih i u odnosu na druge zemlje.
Rusija je danas prijavila 8.779 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih od početka epidemije u toj zemlji prešao pola milijuna.

Ukupan broj slučajeva bolesti covid-19 u Rusiji trenutno je 502.436. Dužnosnici kažu da su u posljednja 24 sata umrle 174 osobe, te su sada ukupno 6.532 smrtna slučaja.

Rusija je treća po broju zaraženih u svijetu, nakon SAD-a i Brazila, ali ima relativno mali broj umrlih u odnosu na broj zaraženih i u odnosu na druge zemlje.

Ruske službene statistike u broj mrtvih od koronavirusa uračunavaju samo one koji su umrli upravo zbog covida-19.

U brojnim zemljama, poglavito zapadne Europe, u statistiku ulaze gotovo svi pacijenti koji su u trenutku smrti bili pozitivni na koronavirus. Taj način izračuna mogao bi dijelom objasniti nisku smrtnost koju bilježi Rusija.

Ruske vlasti nizak broj mrtvih objašnjavaju prije svega mjerama koje su poduzele, poput zatvaranja granica, reorganizacije bolničkog sustava i masovnog testiranja. Dosad je, kažu, obavljeno 13,5 milijuna testiranja.

Više od 70.000 mrtvih od covida-19 u Latinskoj Americi

Broj mrtvih u krizi koronavirusa u Latinskoj Americi prešao je 70.000, pokazuju podaci Reutersa, a Meksiko bilježi rekordan broj novooboljelih u jednom danu.

U Latinskoj Americi je od covida-19 ukupno umrlo 70.972 ljudi, a zaraženih je oko 1,45 milijuna. Brazil, najveće gospodarstvo u regiji, najpogođenija je zemlja Latinske Amerike s 40.000 mrtvih. Po broju mrtvih je treći u svijetu iza Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

U Meksiku, drugoj najvećoj državi u toj regiji, postavljen je novi dnevni rekord od 4.883 oboljelih, objavilo je ministarstvo zdravstva. Ukupno je u Meksiku 129.184 zaraženih i 15.357 umrlih.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je Latinska Amerika novo žarište pandemije koja je počela krajem godine u Kini i brzo se proširila na Europu i šire. Vlade diljem svijeta priznaju da je stvaran broj zaraženih puno veći nego što pokazuju službene brojke. Zaraza koronavirusom brzo se proširila i u Peruu, Čileu i Kolumbiji.

Velika Britanija: Struka optužuje Borisa Johnsona 

U Velikoj Britaniji gdje je od virusa umrlo više od 41 tisuće ljudi, dio stručne javnosti optužuje premijera Borisa Johnsona da je prekasno uveo epidemiološke mjere.

Stranci pokušavaju doći u Ukrajinu po svoje bebe

Deseci stranih roditelja nisu mogli vidjeti svoje bebe koje su im rodile surogat majke u Ukrajini jer im zbog ograničenja putovanja zbog covida-19 nije bio dopušten ulazak u zemlju.

Dosad je 119 obitelji zatražilo dozvolu za ulazak u zemlju kako bi došli po 125 beba, rekla je u Kijevu parlamentarna povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova. Roditelji su iz Njemačke, Austrije i Španjolske, neki iz Argentine, a velik broj ih je iz Kine.

Stranim državljanima je od sredine ožujka zabranjen ulazak u zemlju zbog mjera uvedenih protiv koronavirusa. Obustavljeni su regularni međunarodni letovi koji bi se trebali ponovno pokrenuti 15. lipnja.

Broj zaraženih u SAD-u prešao dva milijuna

Broj zaraženih osoba koronavirusom u SAD-u danas je premašio dva milijuna, dok je u posljednja 24 sata ta zemalja imala ponovno više od tisuću mrtvih, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins.

Ukupno je u SAD-u od covida-19 dosad umrlo 112.900 ljudi.

Prva svjetska ekonomska sila u apsolutnim brojkama daleko je najpogođenija u svijetu, kako u broju umrlih od covida-19, tako i u broju dijagnosticiranih slučajeva zaraze.

SAD nastavlja bilježiti svaki dan oko 20.000 novih slučajeva. U Teksasu i Sjevernoj Karolini trenutno u bolnicama ima više oboljelih nego prije mjesec dana.

BiH: Značajan rast broja novozaraženih

Testiranja provedena u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrdila su kako u toj zemlji svakodnevno nastavlja rasti broj novozaraženih koronavirusom, a epidemiološka situacija naglo se pogoršala i u glavnom gradu Sarajevu.

U cijeloj zemlji danas je potvrđeno 57 novih slučajeva zaraze čime je ukupni broj oboljelih od proglašenja epidemije postao veći od 2800. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je kako su laboratoriji u tom entitetu od jučer testirali 638 uzoraka od koji je 39 bilo pozitivnih.

U Republici Srpskoj testirana su 324 uzorka a koronavirus je potvrđen u 18 slučajeva, od kojih je osam iz Banje Luke, grada u kojemu je do sada zaraza potvrđena kod više od 600 osoba što je gotovo četvrtina od ukupnog broja u cijeloj državi.

Do naglog rasta broja zaraženih došlo je u Sarajevu gdje je od srijede potvrđeno 16 novih slučajeva što je istodobno najveći broj novozaraženih u jednom danu u glavnom gradu BiH još od početka epidemije u ožujku. U Sarajevu u proteklih 11 dana nije bilo ni jednog novog slučaja zaraze.

Koronavirus je prodro i u sarajevsku Opću bolnicu koja je zbog toga bila prisiljena zatvoriti svoj pedijatrijski odjel jer je gotovo svim liječnicima i medicinskim sestrama koji tamo rade određena samoizolacija.

Ravnatelj bolnice Zlatko Kravić pojasnio je kako je virus tamo dospio preko jedne pacijentice koja je onda zarazila medicinsku sestru.Još četiri liječnika zbog potencijalnog kontakta sa zaraženima sada su u samoizolaciji a ista mjera određena je i za osam medicinskih sestara.

Krizni stožer Sarajevske županije danas je apelirao na stanovnike glavnog grada BiH da se strogo pridržavaju mjera fizičke distance a da u zatvorenim prostorima obvezno nose maske. Inspekcijskim tijelima dan je nalog da pojačaju nadzor nad poštivanjem tih mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!