Rusija će i dalje obavještavati SAD o lansiranjima balističkih projektila

30.03.2023.

13:42

Autor: Hina/HRT

Ruske balističke rakete/Ilustracija

Ruske balističke rakete/Ilustracija

Foto: Vladimir Gappov / Shutterstock

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u četvrtak je rekao da će Moskva, usprkos suspenziji posljednjeg sporazuma između dvije zemlje o kontroli nuklearnog oružja, nastaviti obavještavati SAD o lansiranjima interkontinentalnih balističkih projektila iz silosa ili s podmornica (ICBM).

Predsjednik Vladimir Putin objavio je prošli mjesec da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u Novom START-u te je odmah i potpisao zakon o tome.

Novi START koji su potpisali američki predsjednik Barack Obama i ruski kolega Dmitrij Medvedev 2010. ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje svaka potpisnica može rasporediti.

Sjedinjene Države odgovorile su objavom u utorak da će s Moskvom prestati razmjenjivati neke informacije o svojim nuklearnim snagama.

Rjabkov je također rekao da se Rusija, usprkos suspenziji, dobrovoljno obvezala pridržavati se središnjih kvantitativnih ograničenja postavljenih tim ugovorom te da će nastaviti razmijenjivati informacije sukladnu sporazumu iz 1988.

- To je to. Naš stav ne ovisi o tome hoće li nam Amerikanci predati svoje podatke ili neće, rekao je tada Rjabkov.

SAD je prošli mjesec rekao da odluka o suspenziji pokazuje da Rusija nije odgovorna nuklearna sila.

Washington također tvrdi da Putin opravdava svoju odluku riječima da je zapad direktno uključen u ukrajinske napade na baze ruskih strateških bombardera duboku unutar ruskog teritorija, no nije o tome iznio nikakve dokaze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!